Αθ. Μαλλιαράς: Αναγκαία η παράταση στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας- Επιστολή στην Υπουργό Νίκη Κεραμέως

Την ανάγκη να δοθεί μία εύλογη παράταση στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, σε σχετική επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Μαλλιαράς τονίζει πως οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν πλήρως στα νέα δεδομένα και καλεί το Υπουργείο να παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με υψηλά και άδικα πρόστιμα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Σέρρες, 28.06.2024

Αρ. Πρωτ. 1184

 

 ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κα Νίκη Κεραμέως

  

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

 

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή αρχή στα νέα σας καθήκοντα ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να σας μεταφέρουμε τη διάθεσή μας για επικοινωνία και συνεργασία.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία και την αναταραχή που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο, σχετικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που φέρνει μεγάλες αλλαγές και για το οποίο απαιτείται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, με δεδομένο πως υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Στην σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ διευκρινίζονται πολλές από τις εκκρεμότητες, παράλληλα αυξάνονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και υπάρχει μία ηλεκτρονική γραφειοκρατία, που καθιστά αδύνατη την άμεση προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Ένα ακόμη πρόβλημα στη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι η αδυναμία των εταιριών λογισμικού να εξυπηρετήσουν εγκαίρως όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων.

Γίνεται σαφές λοιπόν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως σε ό, τι απαιτείται και αγωνιούν καθώς απειλούνται με βαριά πρόστιμα.

Αυτό που ζητούμε επομένως είναι να δώσετε μία εύλογη παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, γεγονός που συνεπάγεται  χρόνο για όλους τους υπόχρεους να εξοικειωθούν με τη νέα κατάσταση, να προσαρμοστούν και να οργανωθούν καταλλήλως, ώστε και το μέτρο να εφαρμοστεί με επιτυχία και οι ίδιοι να αποφύγουν τις άδικες κυρώσεις.

Μάλιστα , στηρίζουμε και την πρόταση για δημιουργία γραμμής υποστήριξης – φόρμας επικοινωνίας μέσω ιστοσελίδας ,με καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να λύνονται προβλήματα που θα προκύπτουν .

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης. Η διευκόλυνσή του και η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» κυρώσεων και προστίμων, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Είμαστε βέβαιοι πως θα εξετάσετε το αίτημά μας και θα ανταποκριθείτε θετικά.

 

 

 Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών