Αθ. Μαλλιαράς : «Δίνουμε έμφαση στην νεανική επιχειρηματικότητα, αναπτύσσουμε δράσεις που την ενισχύουν»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου η ημερίδα με θέμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Επιχειρηματικότητα και Καινοτόμες Εξειδικεύσεις» που διοργάνωσαν ο Σύλλογος  Γονέων και η Διεύθυνση του 5ου ΓΕΛ Σερρών, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Σερρών και με τη συνεργασία της διακεκριμένης και ηγετικής – στον κλάδο της – επιστημονικής ομάδας της EMPLOY EDU|Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας.

Μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικοί κατέκλυσαν την αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» και  άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον Δρ Χρήστο Ταουσάνη, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας , Συγγραφέα και Διδάκτορα του Α.Π.Θ. , ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής και βοήθησε τους αυριανούς φοιτητές να αντιληφθούν την μελλοντική αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες που μπορούν να συνδυάσουν μέσα από τα προγράμματα σπουδών.

Βασικοί άξονες της ημερίδας ήταν:

 

  • η σωστή επιλογή ομάδας προσανατολισμού και επιστημονικού πεδίου
  • Η σύνθετη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι συχνότερες παγίδες που συναντάμε σε αυτή
  • η αναζήτηση επαγγελματικών διεξόδων και καινοτόμων εξειδικεύσεων που προσφέρονται από διάφορους τομείς και κλάδους
  • η παρουσίαση δράσεων τοπικών φορέων για τη νεανική επιχειρηματικότητα
  • η παρουσίαση δράσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της  επιχειρηματικής συνείδησης και της επιχειρηματικότητας εν γένει και πως το Επιμελητήριο Σερρών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από δράσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων επισήμανε : «Παροτρύνουμε τους μαθητές και εν δυνάμει φοιτητές να είναι κοντά στο Επιμελητήριο, να παρακολουθούν τις δράσεις και τις ενέργειές του και να επιδιώκουν να μαθαίνουν συνεχώς τα νέα των επιχειρήσεων του τόπου μας και όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία του. Διότι εσείς, είτε δημιουργώντας τη δική σας επιχείρηση είτε από άλλη επαγγελματική θέση σύμφωνα με τις σπουδές σας, θα μπορέσετε να παραμείνετε στο τόπο μας και να συμβάλλετε ως νέοι επιστήμονες στην πρόοδο και ανάπτυξη, χαράσσοντας ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

Επιπλέον ο κ. Μαλλιαράς τόνισε για ακόμη μία φορά πως το Επιμελητήριο βρίσκεται πάντα κοντά στην εκπαίδευση και  υποστηρίζει ανάλογες δράσεις.

Το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σερρών Διαλεχτή Παυλάκη έκανε  ειδική αναφορά στο «Μαθητών Επιχειρείν» , το Διαγωνισμό Εικονικής Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το Επιμελητήριο από το 2015 , με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.  Όπως επισήμανε, στόχος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον θεσμό της επιχειρηματικότητας και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Επισήμανε δε πως μετά από την αναγκαστική απουσία που επέβαλε η πανδημία, το «Μαθητών Επιχειρείν» θα επιστρέψει δυναμικά το 2023.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πρόθεση του Επιμελητήριου είναι να διευρύνει περαιτέρω το θεσμό, με δράσεις και σε ειδικές δομές που θα αναπτυχθούν στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» .