Αθ. Μαλλιαράς : «Σε θετική κατεύθυνση τα νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση αλλά δεν είναι αρκετά» – Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς

ΑΘ. Μαλλιαράς : «Σε θετική κατεύθυνση τα νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση αλλά δεν είναι αρκετά»- Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς

 

Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθανάσιος Μαλλιαράς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μαλλιαράς τονίζει πως τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση , ωστόσο για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και πρόσθετες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής :

 

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,

κο Κώστα Σκρέκα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Βουλευτές N. Σερρών

ΚΕΕΕ

 

ΘΕΜΑ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ- ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

Αξιότιμες/οι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε καταρχάς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία αφορούν τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν μέσω των επιδοτήσεων και ελαφρύνσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου , ωστόσο επειδή το πλήγμα που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα είναι τεράστιο, θεωρούμε πως οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι ακόμη πιο γενναίες.

Η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι το λιγότερο απελπιστική ,καθώς οι επαγγελματίες αδυνατούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της ενεργειακής κρίσης .Τα νέα μέτρα κινούνται μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζημία που υφίστανται, και οι οικονομικές συνέπειες φαντάζουν πλέον καταστροφικές για όλους, καταναλωτές, νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Ιδιαίτερα μείζον είναι το θέμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να μετακυλήσουν στην κατανάλωση τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που υφίστανται από τον πολλαπλασιασμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως παραγωγικός φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες, θεωρούμε χρέος μας να επαναλάβουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας για πιο δυναμική στήριξη των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ζητάμε τα ακόλουθα:

  • Περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους προς τις επιχειρήσεις.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Επιχορήγηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
  • Αύξηση απορρόφησης των υπαρχόντων Υποσταθμών ΔΕΔΔΗΕ του Ν. Σερρών.
  • Ανάπτυξη Υποδομών – Εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών – Επέκταση υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ που θα επιτρέψουν, αφενός τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει από επενδυτές, και αφετέρου την παραγωγή ενέργειας προς ιδιοκατανάλωση (Net Metering).

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αρχίζουν να οδηγούν τις επιχειρήσεις μας σε τέλμα και είναι αναγκαία, τώρα όσο ποτέ, η άμεση και αποτελεσματική στήριξή τους.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών