ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΩΣ 72 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε στη Βουλή τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης -σε συμφωνία με τους θεσμούς- για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα:

  • Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης των οφειλών, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.
  • Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων, από 24 άτοκες και 48 με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες και 72 με χαμηλό επιτόκιο.
  • Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων συμπεριλαμβάνοντας όλους όσοι επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Υπουργός, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι:

  • επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών. Θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020. Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, αυτοί οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμισης τμηματικής καταβολής – π.χ. 120 δόσεις- από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύνανται να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα, με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι δόσεις που δεν αποδόθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης, γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρύθμισης αφορά 134.355 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες, που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς την φορολογική διοίκηση και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.