ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 07/03/2017 στο Διοικητήριο (πρ. Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) σχετικά με το φυσικό αέριο στο Νομό Σερρών. Τα συμπεράσματα που απεκόμισε και οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Χρήστος Μέγκλας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 07/03/2017 στο Διοικητήριο (πρ. Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) σχετικά με  το φυσικό αέριο στο Νομό Σερρών.

Τα συμπεράσματα που απεκόμισε και οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Χρήστος Μέγκλας

    Όπως αποφασίστηκε στην επείγουσα σύσκεψη που συγκάλεσε στο Επιμελητήριο Σερρών ο Πρόεδρος Χρήστος Μέγκλας στις 19/02/2017 για τη σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο, πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/3/2017 η σύσκεψη μεταξύ φορέων και επιχειρηματιών του Νομού Σερρών στο Διοικητήριο (πρ. Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), ύστερα από πρόσκληση της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, με την παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. («Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.»), κ. Θεόδωρου Τερζόπουλου.  

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τερζόπουλου, έγινε πρόβλεψη για σύνδεση της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών στο Νομό Σερρών σαν αρχή από τα 31 χλμ. του υφιστάμενου δικτύου, από το τέλος του 2017 και σε μήκος 70χλμ.έως το 2023, όπως είχε ενημερώσει το Επιμελητήριο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Απόστολος Τζιτζικώστας.   Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών θεωρεί σημαντική την υπόσχεση εκ μέρους της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. ότι θα γίνει πύκνωση στο δίκτυο της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, ώστε να συνδεθούν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, κάτι για το οποίο το Επιμελητήριο έκανε συνεχείς οχλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς και αυτό αποτελούσε μόνιμο και πάγιο αίτημά του προς όλες τις αρχές λήψης αποφάσεων.

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2016 έως το 2036 από τη χρήση φυσικού αερίου θα υπάρξει όφελος ενός (1) δις ευρώ. Άρα από το ποσό αυτό ένα μεγάλο κομμάτι αναλογεί στο Νομό Σερρών, όπου το εκτιμώμενο όφελος θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αφού βρεθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατόπιν διαγωνισμών θα επιλεγούν οι εργολάβοι,  οι οποίοι θα κάνουν τις συνδέσεις και τις τιμολογήσεις.

    Στην πόλη των Σερρών διευκολύνεται η παροχή φυσικού αερίου, διότι υπάρχει έτοιμο υφιστάμενο δίκτυο περίπου 29 χλμ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συνημμένο χάρτη που έστειλε στο Επιμελητήριο Σερρών η Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε., τα 17.436 μ. του υπάρχοντος δικτύου στην πόλη των Σερρών είναι δίκτυο διανομής μέσης πίεσης (κόκκινο στο χάρτη), τα 11.474 μ. είναι χαμηλής πίεσης (πράσινο στο χάρτη). Υπάρχουν ακόμα 2.184 μ. χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών.

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών πρότεινε για τον Νομό Σερρών:

–    Να γίνουν οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν συντομότερα για λόγους περιβαλλοντικούς, για μείωση του ενεργειακού κόστους και για την αύξηση του ΑΕΠ του Νομού Σερρών.
–    Να αρχίσει να αναπτύσσεται το δίκτυο φυσικού αερίου και να αποδίδεται το φυσικό αέριο και στις απομακρυσμένες περιοχές και κωμοπόλεις,  τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες.
–    Να υπάρχει ανταγωνισμός με όλες τις μορφές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.
–    Για το λόγο αυτό τα αντισταθμιστικά οφέλη του TAP, επανέλαβε την πρόταση ο κ. Μέγκλας, να «οδεύσουν» στα έργα υποδομής σύνδεσης του Νομού με το φυσικό αέριο,  ώστε να έχουμε καλύτερα οικονομικά ή το συντομότερο την χαμηλού κόστους αυτή μορφή ενέργειας.

    «Συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί», δηλώνει ο κ. Μέγκλας, «να αλλάξουμε το ΑΕΠ του Ν. Σερρών το δυνατόν συντομότερα.»

        Της σύσκεψης ηγήθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, και εκτός από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.» (Δ.Ε.Δ.Α.), κ. Θεόδωρο Τερζόπουλο,  συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, κ. Ιωάννης Μωυσιάδης οι Βουλευτές Σερρών κ.κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Καραμανλής, Μιχαήλ Τζελέπης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Δήμαρχος Αμφίπολης, κ. Κων/νος Μελίτος, ο Αντιδήμαρχος Σερρών, κ. Ηλίας Γκότσης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, κ. Λάζαρος Λαζαρίδης και οι Επιχειρηματίες κ.κ. Μιχαήλ Κετσίογλου, Αθανάσιος Τερζίδης, Μιχαήλ Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου.  

Συνημμένα: Χάρτης υφιστάμενου δικτύου Φυσικού Αερίου στις ΣΕΡΡΕΣ