ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ “ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ”

  Σέρρες, 11.01.2021
Αρ. Πρωτ. 26

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,
κο Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Οικονομικών,
κο Χρήστο Σταϊκούρα
Γενικό Γραμματέα Εμπορίου
& Προστασίας Καταναλωτή,
κο Παναγιώτη Σταμπουλίδη
 
ΚΟΙΝ:    Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,
κο Κων/νο Καραμανλή
Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
κα Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτές Ν. Σερρών
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ»

Αξιότιμες/οι,
Οι διαρκείς παρατάσεις του lockdown και η εκ νέου αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου έχουν προκαλέσει απόγνωση στον εμπορικό κόσμο. Η ζημία που έχουν υποστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι τεράστια και δεν κατέστη δυνατό να αντισταθμιστεί με τη μέθοδο του «click away». Η μέθοδος αυτή λειτούργησε μερικώς μόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο τζίρος τους κατά την εορταστική περίοδο. Η δε εκ νέου αναστολή λειτουργίας τους εν μέσω εκπτωτικής περιόδου αποτελεί τη χαριστική βολή. Επειδή οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν άλλα αποθέματα αντοχής και υπομονής, ζητάμε:

  • την άμεση λειτουργία τους με τη μέθοδο «click in shop», δηλαδή με τη μετάβαση του καταναλωτή στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, και με τήρηση αυστηρών μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με την είσοδο ενός καταναλωτή σε κάθε κατάστημα αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού, ενώ παράλληλα η λειτουργία των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά.
  • την άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους κατά το διάστημα της αναστολής σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς σε συνάρτηση με τα μηνιαία πάγια έξοδά τους.

Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κατά το σχεδιασμό της κυβέρνησης για επάνοδο στην κανονικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την οικονομία γενικότερα θα είναι καταστροφικές.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Μέγκλας
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών