Με τη νέα Δράση που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ενισχυθούν οικονομικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Η δράση χρηματοδοτεί το Κεφάλαιο Κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως 50.000,00€ μέγιστο. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την Περιφέρεια, το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την δράση. Εντός της ημέρας, μάλιστα, θα αποσταλεί το πλήρες τεύχος της Πρόσκλησης, όπου θα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που θα μπορούν να συμμετέχουν. Σημειώνεται ότι περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, εκτός της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και αλιείας. Μάλιστα, στη δράση αυτή, που δεν αποτελεί ενίσχυση deminimis, μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και επιχειρήσεις που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά στοιχεία, ξεκινώντας απλά με χαμηλότερη βαθμολόγηση.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα είναι αυστηρά από 10/9/2020 έως 9/10/2020, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παράτασης. Οι εγκρίσεις αναμένεται να γίνουν εντός Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αξιέπαινη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ που διασφαλίζει άμεση ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων και γρήγορη ρευστότητα για την αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται μέσω ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και δύναται να συμβάλει στο μετασχηματισμό και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Ωστόσο, ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις επιχειρήσεις του Ν. Σερρών, οι οποίες ήδη πριν την τωρινή κρίση, αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως το διασυνοριακό παραεμπόριο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, η εκροή συναλλάγματος προς γειτονικές χώρες λόγω φθηνότερων τιμών και φορολογικών συντελεστών, προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία κλπ και στα προβλήματα αυτά προστέθηκαν πλέον και οι δυσβάσταχτες επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση.
Για το λόγο αυτό, πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών είναι η διάθεση ποσού τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Προγράμματος προς τις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών. Πρόκειται για ένα ποσό που είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του Νομού Σερρών σε σχέση με τον πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.