ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ

Σέρρες, 20/08/2020

Αρ. πρωτ. 1588

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, 

κο Βασίλη Κικίλια

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών, 

Κο Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, 

                                      κο Κώστα Καραμανλή

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτές Ν. Σερρών

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Επιμελητήρια χώρας 

 

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αξιότιμοι Υπουργοί, 

Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των ισχυρών συστάσεων της κυβέρνησης για επίδειξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, είναι αναγκαία η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης για ανίχνευση του κορωνοϊού σε όλους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των πελατών/καταναλωτών. 

Η αναγκαιότητα αυτή επιβάλλεται από την υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ιός καθώς και από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, να επιδεινωθεί από την αθρόα επιστροφή των παραθεριστών από τουριστικούς προορισμούς με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στους τόπους κατοικίας τους. 

Ωστόσο, η διαγνωστική μοριακή εξέταση, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ακρίβεια, έχει αρκετά υψηλό κόστος. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει ούτε τους εργαζομένους αλλά ούτε και τους εργοδότες/επιχειρηματίες, που ήδη έχουν υποστεί τεράστια ζημία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα ακόμα έξοδο. 

Για του λόγους αυτούς, προτείνουμε την άμεση πρόβλεψη τρόπου εξ ολοκλήρου ή έστω και μερικής χρηματοδότησης της διαγνωστικής εξέτασης ανίχνευσης κορωνοϊού ή τη δυνατότητα διενέργειας μέσω συνταγογράφησης. 

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών