ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΗ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ – ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΖΗΤΑ: Άμεση Οικονομική Ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων της Π.Ε. Σερρών για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των συνεπειών τους – Προτάσεις για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα υποδομών για την αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.

ΣΕΡΡΕΣ 29.03.2015

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1782

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Αλέξη Τσίπρα
ΚΟΙΝ: Τον Υπουργό Οικονομίας,  Υποδομών, Ναυτιλίας  και Τουρισμού, Κο Γιώργο Σταθάκη
ΚΟΙΝ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κο Παναγιώτη Λαφαζάνη
ΚΟΙΝ: Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά
ΘΕΜΑ: Άμεση Οικονομική Ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων της Π.Ε. Σερρών για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των συνεπειών τους – Προτάσεις για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα υποδομών για την αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Πέρασαν μόλις λίγες ημέρες, όταν στην επίσκεψή μας στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της ΠΕ Σερρών στις 14 Μαρτίου και στη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Παναγιώτη Σγουρίδη, τονίζαμε: «ο Νομός Σερρών αξίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Πολιτεία λόγω του ότι κατατάσσεται προτελευταίος ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των νομών της χώρας και ότι υπολείπεται κατά 1.62 δις από το μέσο όρο των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Στην έκτακτη σύσκεψη που ακολούθησε (14/03/2015) στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, καταθέταμε τις προτάσεις μας για την προστασία του τόπου μας από τις πλημμύρες ως εξής:
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
    άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
    αύξηση των κονδυλίων  για την δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών  από τα αρμόδια Υπουργεία είτε μέσω του  ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων προγραμμάτων.
    πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες  είτε είχαν  σπαρμένα χωράφια, είτε άσπαρτα. Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Να υπάρχει επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία  με τις αρχές της Βουλγαρίας  για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας  αυτών από την γειτονική χώρα.
    Οι επιπρόσθετες χθεσινές και ενδεχομένως αυριανές πλημμύρες στην ήδη επί τρεις εβδομάδες πλημμυρισμένη Π.Ε. Σερρών,  όπου βλέπουμε:
•    να έχουν πλημμυρίσει ακόμα περισσότερο τεράστιες εκτάσεις σε τουλάχιστον 4 Δήμους,
•    να έχει γίνει ο σερραϊκός κάμπος μια τεράστια λίμνη  (υπολογίζονται ως πλημμυρισμένα 40.000 στρέμματα και υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν ακόμα άλλα 20.000 τουλάχιστον σε όμορες περιοχές), 
•    να χάνονται περιουσίες,
•    να έχουν καταστραφεί τα ήδη σπαρμένα χωράφια και
•    να έχει καταστεί αδύνατη η σπορά στα μέχρι στιγμής  άσπαρτα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, 
καθιστούν την κατάσταση στο Νομό μας ακόμα πιο τραγική· είμαστε στο μη περαιτέρω,  αν δεν ληφθούν και άμεσα μέτρα αποκατάστασης και προφύλαξης από περαιτέρω καταστροφές, και αν δεν δρομολογηθούν μακροπρόθεσμα έργα υποδομών και βέβαια, αν δεν αποκατασταθούν υλικά και ηθικά οι πληγέντες. Συγκεκριμένα:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    Κινητοποίηση και ενίσχυση όλων των δυνάμεων της Περιφέρειας, των Δήμων, του Στρατού με όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους, με άμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Κρατική Μηχανή – οι φιλότιμες προσπάθειές τους δεν αρκούν – προς την κατεύθυνση της προστασίας των πλημμυρόπληκτων περιοχών, της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν ήδη συμβεί και κυρίως της προφύλαξης από περαιτέρω καταστροφές, οι οποίες φοβούμαστε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση θα αποβούν ακόμα πιο ολέθριες. Ειδικότερα στο σημείο του Στρυμόνα, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ( από το κανάλι της Μπέλιτσας μέχρι τον ποταμό Αγγίτη), χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση για την έναρξη εργασιών καθαρισμού.
    Καταθέτουμε εκ νέου την πρότασή μας για επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία  με τις αρχές της Βουλγαρίας μέσω ενός ευέλικτου, λειτουργικού και άμεσης αποτελεσματικότητας διακρατικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας  αυτών από την γειτονική χώρα,
    Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου: κινδυνεύει με ρήγμα το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης !, από τα πολλά νερά του ποταμού Στρυμόνα που έρχεται από τη Βουλγαρία (πολλές βροχές και στη γείτονα χώρα, λιώσιμο χιονιών κ.ά.). Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και να έχουν σαφείς και άμεσες οδηγίες από τη Κυβέρνησή σας.
    Κατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προς χειροπιαστά και χρήσιμα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, καθαρισμού ποταμών από φερτές ύλες, δημιουργία αναχωμάτων, προληπτικά έργα και σε κάθε περίπτωση έργα που θα αποτρέπουν στο μέλλον τέτοιες καταστροφές.
    Εξασφάλιση πόρων του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία» ( Interreg) για έργα υποδομών και καθαρισμού του έκ Βουλγαρίας ορμώμενου ποταμού Στρυμόνα, προκειμένου να γίνουν επιτέλους έργα που θα «πιάσουν τόπο» και θα είναι επ΄ ωφελεία και των επόμενων γενεών και έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη διαχείριση του Interreg από το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ώστε η πολιτική κατεύθυνση και βούληση της Κυβέρνησής σας να υλοποιείται δια αυτού.
    Τέλος, Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οικονομικά με αποζημιώσεις οι πληγέντες κάτοικοι, αγρότες, επαγγελματίες κ.ά. των πλημμυρόπληκτων περιοχών
   Απευθύνουμε έκκληση, Κύριε Πρωθυπουργέ! Ο Νομός Σερρών δεν μπορεί να χάνει και τα ελάχιστα που του έχουν απομείνει. Χρειάζεται την άμεση παρέμβασή σας για να αντιμετωπιστούν δραστικά και αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και από τις πλημμύρες.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας