Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο Επιμελητήριο Σερρών με επιστολή που έστειλε, σχετικά με χορήγηση θεωρήσεων εισόδου από  τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

 

"Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε ,  

Σε συνέχεια της από 9 Αυγούστου 2010 επιστολής σας, σχετικά με την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία και στην Ουκρανία, θα ήθελα κατ΄ αρχήν, να σημειώσω ότι, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για την διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος από όλες τις χώρες ελληνικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας ταυτόχρονα, διευκολύνσεις που παρέχουν οι σχετικές προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας.

      Ειδικότερα, από 1.6.2007 για τη Ρωσία και 1.1.2008 για την Ουκρανία, εφαρμόζονται επιτυχώς οι Ευρωπαϊκές συμφωνίες Διευκόλυνσης Χορήγησης Θεωρήσεων της Ε.Ε. Με βάση πάγιες οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Προξενικές Αρχές στις δύο αυτές χώρες εφαρμόζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία τις σχετικές διατάξεις και επιπλέον, σε πρόσωπα καλής πίστεως ή / και εγνωσμένου κύρους, χορηγούν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων, με μεγάλη διάρκεια. Επίσης όταν πρόκειται για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή για αιτήσεις θεωρήσεων οι οποίες υποβάλλονται μέσω αξιόπιστων παροχών υπηρεσιών / ταξιδιωτικών πρακτορείων, δίδεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στην Προξενική μας Αρχή. Βασικό κριτήριο προσέγγισης εν προκειμένω είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αιτούντων και η αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας τους χωρίς βεβαίως, αυτό να συνεπάγεται μειωμένη επαγρύπνηση ως προς την πιστή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

     Με σκοπό την ακόμα πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού, τα Γενικά Προξενεία στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουν μεταφερθεί  σε νέα κτήρια και δημιουργήθηκαν σε 4 πόλεις (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ και Νοβοσιμπίρσκ) Ελληνικά κέντρα θεωρήσεων τα οποία δύνανται παραλαμβάνουν αιτήσεις θεωρήσεων, μαζί με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά, από ιδιώτες και τουριστικά γραφεία τα οποία αποστέλλουν στην οικεία Προξενική Αρχή για περαιτέρω επεξεργασία, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή του τουριστικού ρεύματος.

           Ως προς το χρόνο χορήγησης θεώρησης εισόδου, υπογραμμίζω ότι, με πρόσφατη Εγκύκλιο μου, που απεστάλη σε όλες τις διπλωματικές και Προξενικές Αρχές, τονίστηκε ότι η χορήγηση θεώρησης εισόδου θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 48 ώρες, χρόνο που κατατάσσει τη χώρα μας, μεταξύ των πρώτων θέσεων, ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης αιτήσεων, σε σχέση με τα λοιπά κράτη μέλη Σένγκεν στη Ρωσία.

      Με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του έτους 2010, διαπιστώθηκε ιδιαιτέρων μεγάλη αύξηση στις χορηγηθείσες θεωρήσεις από τις ελληνικές  Προξενικές Αρχές στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τον Αύγουστο τ.έ., σημειώθηκε αύξηση από το Γενικό Προξενείο Μόσχας και το Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Κιέβου κατά 59% και 148% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο 2009.

      Ο αριθμός των τουριστών με προορισμό την Ελλάδα, υπερβαίνει πάντοτε τις καταγεγραμμένες χορηγηθείσες θεωρήσεις από τις Προξενικές μας Αρχές, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι είναι κάτοχοι θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων ή προηγούμενων θεωρήσεων είτε από ελληνικές Προξενικές Αρχές είτε Αρχές άλλων κρατών – μελών τις οποίες χρησιμοποιούν και για την είσοδο τους στην Ελλάδα.

       Υπό το φως των ανωτέρω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και των περιορισμών που επιβάλλονται από το ενωσιακό κεκτημένο και τη συμμετοχή μας στην Ενισχυμένη Συνεργασία Σένγκεν, για την διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών μας στην ενισχυμένη Συνεργασία Σένγκεν, για την διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών προς την χώρα μας από όποιο σημείο της υφηλίου και αν προέρχονται."

     

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ