Αποτίμηση του 2012 – Στόχοι του 2013

Η άσκηση διοίκησης στο Επιμελητήριο Σερρών το 2012 συνέπεσε στην πιο κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας μας. Το 2012 βρήκε τις σερραϊκές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία να είναι αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις (έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ρευστότητας, μείωση κύκλου εργασιών, υπερφορολόγηση, μη δυνατότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων κ.π.ά), αλλά και με ειδικότερα προβλήματα (διασυνοριακό παρεμπόριο, έλλειψη υποδομών, χαμηλά επενδυτικά κίνητρα, μείωση πληθυσμού στο Ν. Σερρών, τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.ά.).Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν 1000 περίπου επιχειρήσεις.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών επιδιώξαμε,  παράλληλα με την τακτοποίηση (νοικοκύρεμα) και το κλείσιμο οικονομικών, διοικητικών, δικαστικών κ.ά υποχρεώσεων που παραλάβαμε,  να αναδείξουμε τα θέματα του Ν. Σερρών και των σερραϊκών επιχειρήσεων, επιδίδοντας και αποστέλλοντας υπομνήματα και προτάσεις σε όλους τους θεσμικούς φορείς, από τους τοπικούς Βουλευτές μέχρι τον Πρωθυπουργό (π.χ. δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων, ολοκλήρωση των δύο μεγάλων αρδευτικών έργων ΕΣΠΑ..). Συνεπείς στις προεκλογικές μας υποσχέσεις, προβήκαμε στη μείωση της συνδρομής των μελών και στο μηδενισμό των δαπανών διοίκησης (έξοδα παράστασης) και δημιουργήσαμε Ομάδες Εργασίας για άνοιγμα συμμετοχής περισσότερων μελών στα επιμελητηριακά θέματα. Πραγματοποιήσαμε ειδικές συσκέψεις και συναντήσεις για την ανάπτυξη του Νομού, για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό, για την τραπεζική χρηματοδότηση, για τη ΒΙ.ΠΕ., για Εκθέσεις, και υποδεχτήκαμε πολλούς θεσμικούς επισκέπτες, Υπουργούς, Προξένους, Βουλευτές και Προέδρους Επιμελητηρίων κ.π.ά, στους οποίους προβάλαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες επενδύσεων και ανάπτυξης που έχει ο Νομός μας (πρωτογενής τομέας, γεωθερμία, αξιοποίηση γεωγραφικής θέσης, τουριστικό προϊόν, τοπικά προϊόντα κ.λ.π.).

Για την ενημέρωση των μελών μας οργανώσαμε περισσότερες από 15 Ημερίδες για χρηματοδοτούμενα προγράμματα (Leader, ΕΠΑΝ κ.ά.) και για καινοτόμες δραστηριότητες. Θεσμοθετήσαμε την ηλεκτρονική ενημέρωση με αποστολή Εβδομαδιαίου Ενημερωτικού Δελτίου, και την συχνή αποστολή e-mail για κάθε επιμελητηριακό – επιχειρηματικό θέμα.

Διευρύναμε τις σχέσεις μας με την ΚΕΕΕ και άλλα Επιμελητήρια για την προώθηση κοινών θεμάτων και κοινών δράσεων, όπως το Ελληνορωσικό Κέντρο ΕΡΜΗΣ και η επιχειρηματική αποστολή στη Ρωσία και τη Σμύρνη, με στόχο την εξωστρέφεια των σερραϊκών επιχειρήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ 2012, κερδίζοντας μάλιστα ως ΕΒΕΣ το πρώτο Βραβείο επισκεψιμότητας, στη HORECA, τη PHILOXENIA κ.α. Στηρίξαμε και χαιρετίσαμε πρωτοβουλίες ανάδειξης τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις (π.χ.  Γιορτή Ρυζιού, Φυστικιού κ.ά)

Το Επιμελητήριο Σερρών επέτυχε να εκπροσωπείται δια του Προέδρου του στην Αντιπροεδρία του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Φορέα Διαχείρισης Επιχ. Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», στην Προεδρία του ΕΡΜΗΣ, και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως ΚΕΕΕ για τη χάραξη των στρατηγικών και κατευθύνσεων της αγροτικής πολιτικής στην επόμενη για την Ε.Ε. προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Επιμελητήριο είναι πρωταρχικής σημασίας και υποβάλαμε προτάσεις σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 € περίπου, παράλληλα με την υλοποίηση 4 έργων INTERREG. Ξεχωρίζει η πρόταση υλοποίησης  μέσω του τοπικού προγράμματος Leader υπερσύγχρονου Κέντρου Τουριστικής Προβολής & έκθεσης Σερραϊκών προϊόντων & Επιχειρήσεων  στο ισόγειο και στο 2ο όροφο του Επιμελητηρίου.

 
Θέτοντας στόχους για το 2013 ως διοίκηση θα λέγαμε ότι μεταξύ άλλων είναι η συνέχιση της προώθησης των αναπτυξιακών θεμάτων του Νομού μας και η υιοθέτηση των προτάσεών μας από την Πολιτεία, με την ισχυροποίηση του επιμελητηριακού θεσμού, στον οποίο πιστεύουμε, ως προς τη συλλογική εκπροσώπηση όλων των επιχειρηματιών που τον χαρακτηρίζει.

Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ενεργοποίηση των μελών μας στο Επιμελητήριο με την εθελοντική προσφορά τους.

Ως προς την Κυβέρνηση θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει ως στόχο ό,τι και εμείς ως διοίκηση στο Επιμελητήριο, δηλαδή, με αιματηρή οικονομία στο κράτος να επιτύχει το σταμάτημα της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη φθίνουσα οικονομική πορεία του τόπου και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να έχουμε την ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε.

Εύχομαστε το 2013 να αποτελέσει ορόσημο για το επιχειρείν στην Ελλάδα & στον Νομό Σερρών με αλλαγή φιλοσοφίας , οργάνωσης και νοοτροπίας ,προκειμένου να φυσήξει επιτέλους ένα νέος επενδυτικός άνεμος.

Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε την γεωστρατηγική θέση του Νομού μας.     Μέλημα της πολιτείας είναι να καταγράφει και να αφουγκράζεται τα προβλήματα όλων των επαγγελματικών κλάδων και τάξεων.

Για το Νόμο μας εύχομαστε να βρει την αξία του και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση που κατέχει σήμερα.

Χρόνια Πολλά ,υγεία ,αισιοδοξία & δημιουργικό το 2013.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ