Δελτίο Τύπου για μείωση ΦΠΑ στην Εστίαση

Υπόμνημα απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, στους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας και στην  Υπουργό Τουρισμού με θέμα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

    Μεταφέρουμε την αγωνία μελών μας του κλάδου εστίασης – ύστερα και από συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών – ο οποίος στην κυριολεξία ασφυκτιά και αιμορραγεί μέρα με τη μέρα, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, έχει επιφέρει δραματική πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αυτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες κ.λ.π.) με καταστροφικές συνέπειες. Στο Νομό Σερρών –  που βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των νομών της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ – το 2012 έχουν κλείσει περισσότερες από 120 επιχειρήσεις του κλάδου.  
    Ο κλάδος αυτός απασχολεί πολλούς εργαζόμενους και αυτοαπα-σχολούμενους επιχειρηματίες και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει παρασύρει στη μείωση του κύκλου εργασιών και μια σειρά από άλλους κλάδους (εμπορίας τροφίμων, πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων, εξοπλισμού καταστημάτων, κατασκευών κ.λ.π.) με συνέπεια να εντείνεται ο φαύλος κύκλος της οικονομικής ύφεσης, χωρίς μάλιστα να ενισχύονται τα έσοδα του Κράτους από το ΦΠΑ (το αντίθετο συνέβη με τη μείωση της κατανάλωσης).
    Εναρμονιζόμενοι με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ζητάμε να υλοποιήσετε άμεσα την κυβερνητική δέσμευση ( που αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία) για  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (τουλάχιστον), ώστε να αναστραφεί έστω και την ύστατη στιγμή το δυσμενές κλίμα στον κλάδο και  να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.