ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Κ. ΣΤΡ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  «ΥΠΟΔΟΜΕΣ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»
ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Κ. ΣΤΡ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
    Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 02/10/2013 στο Επιμελητήριο η Ημερίδα με θέμα «Υποδομές: Μοχλός ανάπτυξης στην Περιφέρεια» και ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε τις Σέρρες αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστου Μέγκλα.
    Πριν από την Ημερίδα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών υποδέχτηκε σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο γραφείο του τον κ. Γενικό Γραμματέα συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., κ. Παρασκευά Σαββαϊδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών κ. Ι. Μωυσιάδης και οι Δήμαρχοι Αμφίπολης, κ. Γ. Βογιατζής, Βισαλτίας, κ. Δ. Καλαϊτζής, Σιντικής, κ. Α. Καρύδας και εκ μέρους του Δήμου Σερρών, ο Αντιδήμαρχος Έργων-Υποδομών, κ. Π. Μυστακίδης, οι οποίοι παρουσίασαν στον κ. Γενικό τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο Νομός και οι Δήμοι τους ειδικότερα, σχετικά με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα 60 και άλλα σημαντικά έργα για το σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού, τόσο για βελτιώσεις όσο και για χάραξη νέων οδών, καθώς και για άλλα έργα υποδομών (Λιμάνι Αμφίπολης, συνοριακή περιοχή και τελωνειακός σταθμός Προμαχώνα, περιαστική οδός της πόλης των Σερρών, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.π.ά.).  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας επέδωσε στον κ. Σιμόπουλο πλήρη φάκελο με τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει επεξεργαστεί το Επιμελητήριο Σερρών ως προς τα αναγκαία έργα υποδομών,  η υλοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του Νομού. Του παρουσίασε, επίσης, κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι καταγράφουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νομός Σερρών, τονίζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι έχει αδικηθεί διαχρονικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από το Γ΄Κ.Π.Σ., καθώς και από το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, κατά την εφαρμογή του οποίου ο Νομός Σερρών είναι ο τελευταίος μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη ΠΚΜ, κ. Τζιτζικώστα στις 26.2.2013  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μ., και συγκεκριμένα στο Ν. Σερρών υλοποιούνται μόλις 33 έργα, προϋπολογισμού μόλις 63 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι περισσότερων και με μεγαλύτερο προϋπολογισμό έργων που υλοποιούνται στους υπόλοιπους Νομούς.  
    Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο κ. Μέγκλας καλωσορίζοντας και χαιρετίζοντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου τον κ. Σιμόπουλο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα του Νομού, τονίζοντας ωστόσο περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, όπως η γεωστρατηγική του θέση, οι πλούσιες παραγωγικές πηγές, ο εύφορος κάμπος, η γεωθερμία, οι μοναδικοί τουριστικοί προορισμοί και τα ξεχωριστά προϊόντα, στοιχεία που μπορούν να αναδειχθούν με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομών που πρότεινε ως Επιμελητήριο στον κ. Γενικό Γραμματέα.
    Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Σιμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να βρεθεί στις Σέρρες και να συναντηθεί με τους φορείς του Νομού, χαρακτήρισε γόνιμη και εποικοδομητική τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους, λέγοντας ωστόσο χαρακτηριστικά «Δεν ήρθα για να τάξω…..κρατήστε μικρό καλάθι». Αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τόσο ως προς τα μεγάλα όσο και ως προς τα περιφερειακά έργα, λόγω της σπουδαιότητάς τους και της υπεραξίας που δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων, και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα έργων, τα οποία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Γ.Γ.Δ.Ε.,  ενώ είχαν σταματήσει λόγω ειδικών κωλυμάτων, ξεκίνησαν πάλι να υλοποιούνται και να ολοκληρώνονται. Ο κ. Γενικός τόνισε το γεγονός ότι ο Νομός Σερρών ως πύλη εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. έχει όλα τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα που δίδεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε. και από την Εγνατία Οδό Α.Ε. στην ολοκλήρωση του κάθετου άξονα 60, ο οποίος είναι μέρος πανευρωπαϊκού άξονα και συνδέει τα εθνικά δίκτυα με τα ευρωπαϊκά και έτσι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του από τους πόρους της Ε.Ε. (Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας).
    Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλα έργα του οδικού δικτύου που του ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι Δήμαρχοι και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας ότι χρειάζεται πίεση και ενότητα σαν μια γροθιά μεταξύ των φορέων του Νομού για να έρθουν πόροι στο Νομό. Ως προς το σιδηροδρομικό δίκτυο, είπε ότι χρειάζεται πολλή και συντονισμένη προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς, καθώς υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, που οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν προτεραιότητα στους σιδηρόδρομους.
    Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο τόσο για συγκεκριμένα έργα, όσο και για το θέμα των προστίμων της ΤΕΟ Α.Ε., για το θεσμικό πλαίσιο των διαγωνισμών των δημοσίων έργων κ.ά. Ο κ. Μέγκλας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον κ. Γενικό για την παρουσία του στο Ν. Σερρών και ο κ. Σιμόπουλος από την πλευρά του είπε ότι θα λάβει υπόψη και θα μελετήσει τις προτάσεις που του επιδόθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η Γ.Γ.Δ.Ε. να ιεραρχεί τα έργα υποδομών,  βάσει και της σπουδαιότητάς τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά και βάσει της σημαντικότητάς τους στο σύνολο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.


Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΣΤΡΑΤΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ LIVE AΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ www.serreschamber.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
www.efsimopoulos.gr

Επισυνάπτονται το δελτίο τύπου και οι φωτογραφίες

Σχετικά Αρχεία: