ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ:
– Τον Υπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών καιΔικτύων, Κο Κωστή Χατζηδάκη

-Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κο Γιάννη Βρούτση
ΚΟΙΝ:
-Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κο Απόστολο Τζιτζικώστα
-Βουλευτές Ν. Σερρών

ΘΕΜΑ: Ν. Σερρών και Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 Η μη συμμετοχή του Ν. Σερρών, ως Νομού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Δράση (Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων), αποτελεί άλλη μία αιτία να επικοινωνήσουμε μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για άλλη μία φορά ότι ο Νομός Σερρών, βάσει των τελευταίων στοιχείων για το ΑΕΠ που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιανουάριο του 2013, κατατάσσεται στην μόλις προτελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Νομών της χώραςκαι στην τελευταία θέση μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (βλ. συνημμένους  πίνακες).
    Η παραπάνω διαπίστωση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε συνδυασμό με:
•τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ( ιδιαίτερα των γυναικών),
•τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος,
•την εκροή εισοδήματος από το Νομό Σερρών λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία,
•τη μείωση του πληθυσμού στο Νομό Σερρών κατά 20.271 άτομα βάσει στοιχείων απογραφής 2011,
•τα μειωμένα ποσοστά επιδότησης από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ συγκριτικά με άλλους νομούς που έχουν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς και
•τα γενικότερα προβλήματα δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που πλήττει και το Ν. Σερρών (μείωση κύκλου εργασιών και κλείσιμο επιχειρήσεων, ρευστότητα, ανάγκη αναπτυξιακών έργων υποδομής κ.π.ά),
καθιστούν επιβεβλημένη την εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ για την άμεση προκήρυξη προγράμματος με στόχους ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης, όπως αυτούς που έχει το προκηρυγμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων και μάλιστα ακόμα πιο ευνοϊκούς.(π.χ. να μην υπάρχει υποχρέωση δημιουργίας θέσης απασχόλησης.) στο οποίο θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις γυναίκες και από το Νομό Σερρών.
Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται στο Γραφείο Πληροφόρησης Επενδυτών του Επιμελητηρίου Σερρών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άνεργους και άνεργες γυναίκες, πιστεύουμε ότι πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα πρόγραμμα με ευέλικτους όρους, (ενδεχομένως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας ή από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ ή από Εθνικούς Πόρους) που να δίνει κίνητρα για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, χωρίς να αποκλείει κανέναν άνεργο από τη δυνατότητα να αυτοαπασχοληθεί στην επιχείρησή του ή/και να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε ευνοϊκά το αίτημά μας και περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μην έχουν για μια ακόμη φορά οι Σέρρες την αίσθηση του αποκλεισμού και της εγκατάλειψης και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την άνοδο της θέσης του Νομού ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
                                                                                   
Με τιμή   
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας