ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ» 14/11/2013

Ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση και Δικαστική Μεσολάβηση» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Σερρών. Επίτιμος προσκεκλημένος και συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, στον οποίο ο κ. Μέγκλας παρέδωσε υπόμνημα με κοινωνικοοικονομικούς δείκτες του Ν. Σερρών και τις θέσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και τα αναπτυξιακά έργα και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ο ανάγκη ο Ν. Σερρών για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Επίσης παρέδωσε και έγγραφο με τις θέσεις του Επιμελητηρίου που αφορούν ειδικά τον τομέα της Δικαιοσύνης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Πασχάλης Αγγελίδης και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας.

Ο κ. Μέγκλας, στην ομιλία του, τόνισε κυρίως, την πίστη στο θεσμό της Διαμεσολάβησης και της αναγκαιότητας υιοθέτησής  της, αποδοχής της και εφαρμογής της  από τους πολίτες και τους δικηγόρους. Επίσης δήλωσε «Η απονομή δικαιοσύνης καθυστερεί πολύ (μέχρι και 12 χρόνια) και θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιταχυνθεί, να συμπιεσθεί ο χρόνος εκδίκασης να οδηγηθούμε σε εύλογους χρόνους δικαστικής επίλυσης υποθέσεων με παύση επιβολής υπέρογκων τόκων μετά από καταδικαστικές αποφάσεις, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, διότι πολλές φορές είναι θύματα επιτηδείων που έχουν καταστήσει την απάτη «επάγγελμα» βασιζόμενοι και στο ότι οι ρυθμοί της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι αργοί. Η διαμεσολάβηση και η δικαστική μεσολάβηση θεωρούμε ότι θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια και αυτό θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση και στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».  Στη συνέχεια, παρέθεσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης:

–          Δημιουργία Σχολής Διαμεσολάβησης στις Σέρρες.

–          Ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

–          Ευρεία εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής των δικόγραφων.

–          Συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων στον τομέα της πάταξης του παρεμπορίου.

–          Αναβάθμιση των φυλακών Νιγρίτας με λειτουργία όλων των τμημάτων και με προσωπικό.

–          Δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών.

–          Παύση των κατασχέσεων και κεφαλαιοποίηση των υπολοίπων των επαγγελματιών χωρίς προσαύξηση, ώστε να υπάρξει δυνατότητα είσπραξης των τρεχουσών υποχρεώσεων.

–          Στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, μιας και είναι η μοναδική ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της αποκέντρωσης στο Νομό.

Στη συνέχεια, τα θέματα που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές ήταν:

·         “Το νομοθετικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης” – Εισηγητής: Λάμπρος Κοτσίρης, Ομοτ. Καθηγητής ΑΠΘ, Αντεπ. Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών

·         “Η Δικαστική Μεσολάβηση μετά τους νόμους 4055/2012 και 4139/2013” – Εισηγήτρια: Αικατερίνη Κεραμιδά, Πρωτοδίκης, Δικαστής Μεσολαβητής στο Πρωτοδικείο Σερρών 

·         “Η Διαμεσολάβηση στην Πράξη” – Εισηγήτρια: Έλενα Κολτσάκη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του πλήθους των παρευρισκομένων και απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές.

 

Επισυνάπτονται το Δελτίο Τύπου και οι Φωτογραφίες

Σχετικά Αρχεία: