ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ –

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ

 

            Το Επιμελητήριο Σερρών παρακολουθεί συνεχώς το θέμα σχετικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα που απασχολεί χιλιάδες μέλη των Επιμελητηρίων και του Επιμελητηρίου Σερρών. Συγκεκριμένα, στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. , στην Άρτα, στις 19-20 Απριλίου 2013, όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Ναούμ Μιντιούρης, τα πνευματικά δικαιώματα και οι μεγάλες αμοιβές που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στους Οργανισμούς Συνολικής Διαχείρισης ήταν βασικό θέμα της Ημερησίας Διάταξης, συζητήθηκε εκτενώς και αποφασίστηκε η συγκρότηση 7μελούς Επιτροπής, η οποία ανέλαβε δράση για την ουσιαστική μελέτη του προβλήματος και την κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων προς το Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει μόνιμη διευθέτησή του.

    Η συγκεκριμένη Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ενημέρωσε με έγγραφό της στις 29/10/2013 όλα τα Επιμελητήρια για τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί για την αντιμετώπιση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι:

 

1. Υποβολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς των θέσεων της ΚΕΕΕ,  με αναφορά συγκριτικών στοιχείων σε σχέση με αμοιβολόγια δημόσιας εκτέλεσης Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης άλλων χωρών της ΕΕ,όπως Αγγλία/Γαλλία/Γερμανία

 

2. Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπου θα κατατεθεί η πρόταση  τροπολογίας του Ν.2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες ειδικότερες προτάσεις και αιτήματα.

3. Παράλληλη άσκηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος με αίτημα την αναπροσαρμογή του αμοιβολογίου των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης κατά την εκδίκαση των οποίων θα παρεμβαίνουν τα κατά τόπους επιμελητήρια υπέρ των χρηστών-μελών τους.

 

4. Υποβολή πρότασης προς όλους τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) προκειμένου να αναλάβουν τα κατά τόπους Επιμελητήρια την είσπραξη των αμοιβών εκ μέρους των μελών τους και την απόδοση των εισπραττομένων στους ΟΣΔ. Με τον τρόπο αυτό θα εκμηδενίζεται το διαχειριστικό κόστος των ΟΣΔ, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της μείωσης των αμοιβολογίων τους, προς όφελος των χρηστών-μελών των Επιμελητηρίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο (τηλ: 2321099732).

 

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ