ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ – ΣΑΒΒΑΤΟ 02.06.2018 – Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αφού παρουσίασε στοιχεία της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του Ν. Σερρών, έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου με τις τρεις επιστολές για το θέμα προς τον αρμόδιο Υπουργό, Χ. Σπίρτζη, επί των οποίων, όπως είπε, δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη Αρχών και Φορέων στο Επιμελητήριο Σερρών με θέμα:
«Νέοι Σταθμοί Διοδίων στο Ν. Σερρών»

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 02/06/2018 στο Επιμελητήριο Σερρών, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα, προς Αρχές και Φορείς (βλ. Πίνακα Αποδεκτών Πρόσκλησης) έγιναν τοποθετήσεις επί του θέματος από τους Βουλευτές Φ. Αραμπατζή και Α. Μεγαλομύστακα, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα και διαβάστηκαν επιστολές των Βουλευτών Κώστα Καραμανλή και Μ. Τζελέπη, και τοποθετήθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Δαμιανός Δουράκης και της Βουλευτή Αφροδίτης Σταμπουλή, Θένια Χαλαμπίδου. Τις θέσεις τους εξέφρασαν οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν, Αγνή Δουβίτσα – Βισαλτίας , Δ. Νότας- Εμ. Παππά,  και Φώτης Δομουχτσίδης – Σιντικής, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Σερρών, Η. Γκότσης, και οι Αντιδήμαρχοι Ηράκλειας, Πασχαλιάς και Νέας Ζίχνης Α. Βουβούσης.  Το λόγο πήραν και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των επιστημονικών Συλλόγων, καθώς και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και των παραγωγικών τάξεων που συμμετείχαν, καθώς και ο δικηγόρος Ι. Γιάντσιος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σερρών για τα διόδια. Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, Ι. Μωυσιάδης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ, Π. Σπυρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, Κ.Κ. Θεολόγου ο Πατήρ Ευστράτιος, ενώ επιστολή έστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλος.
    Ξεκινώντας τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αφού παρουσίασε στοιχεία της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του Ν. Σερρών, έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου με τις τρεις επιστολές για το θέμα προς τον αρμόδιο Υπουργό, Χ. Σπίρτζη, επί των οποίων, όπως είπε, δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο. Ο κ. Μέγκλας έδειξε χάρτες με τη χωροθέτηση των διοδίων βάσει των Κ.Υ.Α., καθώς και στοιχεία για τα εκτιμώμενα τέλη των διοδίων και ανέλυσε την εκτιμώμενη από το Επιμελητήριο εκροή χρημάτων από το Ν. Σερρών.
    Ο Πρόεδρος ανέπτυξε τη θέση του Επιμελητηρίου ότι η επιβάρυνση που έρχεται από τα νέα διόδια στο Ν. Σερρών είναι άδικη για την οικονομία του Νομού, η οποία δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω, λόγω του χαμηλού ΑΕΠ, σε αντίθεση με αυτό που θα ήθελε ο επιχειρηματικός – και όχι μόνον – κόσμος, δηλαδή να υπάρχουν τρόποι για αύξηση του ΑΕΠ και συγκράτηση του πληθυσμού και ειδικά των νέων.
     Επίσης αναφέρθηκε στο ότι είναι άδικο να πληρώνεται ένα τίμημα για τη χρήση του δρόμου, που κατά 50% φιλοξενεί και εξυπηρετεί ξένους με αυξανόμενο αριθμό, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα ή για τουριστικούς ή για εμπορικούς σκοπούς, από τη στιγμή μάλιστα που ο δρόμος είναι  μονόδρομος για τους μετακινούμενους, χωρίς να υπάρχει παράπλευρη οδός, που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει κάποιος κάτοικος του Ν. Σερρών ‘ και βέβαια ούτε υπάρχει σιδηρόδρομος ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνεται μετακίνηση και μεταφορά προς και από τη Θεσσαλονίκη.   Όπως είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επειδή είμαστε στην ίδια Περιφέρεια με τη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούμε τα Νοσοκομεία, το Λιμάνι, και πάρα πολλά από όσα αυτή διαθέτει ως το κέντρο της Περιφέρειάς μας.
    Η εκτίμηση του Επιμελητηρίου είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στο Ν. Σερρών και όχι να επιβαρύνεται με αυξημένα χιλιόμετρα και τιμήματα πληρωμής διοδίων. Επίσης, κατά τη γνώμη του Επιμελητηρίου είναι άμεση ανάγκη, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από το Επιμελητήριο να εξαιρεθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις από την καταβολή του τέλους διοδίων σε όλο το μήκος των αξόνων από τις Σέρρες προς τη Θεσσαλονίκη, φυσικά να γίνει παράλληλη οδός για δυνατότητα επιλογής, και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα, διότι η εκτίμηση του Επιμελητηρίου είναι ότι τουλάχιστον 2000 εργαζόμενοι που μετακινούνται από Σέρρες προς Θεσσαλονίκη θα απολυθούν, διότι θα αδυνατούν οι σερραϊκές επιχειρήσεις να πληρώνουν τα διόδια αυτά για τα αυτοκίνητά τους και να πηγαίνουν με αυξημένο κόστος στη Θεσσαλονίκη ‘ θα προσληφθούν εργαζόμενοι από εταιρείες της Θεσσαλονίκης αντί αυτών που πηγαίνουν καθημερινά από Σέρρες. Επίσης τα συνεργεία αυτοκινήτων θα χάσουν αρκετά χρήματα, θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος των εμπορευμάτων, αφού αυξάνονται οι μεταφορές, και θα χαθούν πωλήσεις από τις σερραϊκές επιχειρήσεις, από τις οποίες πολλές θα κλείσουν, σε συνέχεια των 8000 επιχειρήσεων που έχουν ήδη κλείσει τα τελευταία χρόνια.
    Συνεχίζοντας ο κ. Μέγκλας τόνισε ο Νομός Σερρών που υπολείπεται κατά 1,2 δις ευρώ το χρόνο από το μέσο όρο των νομών της Ελλάδας όσον αφορά το ΑΕΠ δεν μπορεί να μην παίρνει τίποτα από την διέλευση του φυσικού αερίου, ούτε από τα υπάρχοντα διόδια για τους ξένους, οι οποίοι διέρχονται το νομό.

    Για όλους αυτούς τους λόγους το Επιμελητήριο προτείνει να μην γίνουν άλλα διόδια, και να αποδίδονται έσοδα στο Νομό Σερρών από τη διέλευση ξένων οχημάτων από τα υπάρχοντα διόδια. Με την άποψη του Επιμελητηρίου να μην γίνουν άλλα διόδια, συμφωνούν σχεδόν όλοι.

   
   

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ)    ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΙΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    ΠΑΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ     ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ,  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,  ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ     ΣΕΡΡΩΝ & ΝΙΓΡΙΤΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΛΟΓΟ
ΖΙΧΝΩΝ & ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ Κ.Κ. ΙΕΡΟΘΕΟ
ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Κ.Κ. ΜΑΚΑΡΙΟ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ     ΣΕΡΡΩΝ: ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΙΤΟΣ
ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ: ΑΓΝΗ ΔΟΥΒΙΤΣΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΤΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗΣ
ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΑΪΡΕΤΖΗΣ
ΣΙΝΤΙΚΗΣ: ΦΩΤΗΣ ΔΟΜΟΥΧΤΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε.    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΒΕΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ    ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ    ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΗΛΙΓΚΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
    ΑΛΚΗΣ ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΙΠΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ    Α. ΒΑΚΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ    ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΝΤΣΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ    ΘΕΟΛΟΓΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΒΕ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ    ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ Ν. ΣΕΡΡΩΝ    ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡEΩΝ ΣΕΡΡΩΝ   
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΣΕΡΡΩΝ   
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΤΑΚΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ    
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ   
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Α.Π.Θ.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΑΝΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ