ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – Ο Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ»

   Το Επιμελητήριο Σερρών τόσο πριν, αλλά και ύστερα από την εκδήλωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας κινήθηκε προς την κατεύθυνση,  καταρχάς της ενημέρωσης των μελών του,  και κυρίως προς την αναζήτηση προοπτικών αξιοποίησης και ανάδειξης των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής που εκπροσωπεί.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν σ΄ όλη την Ελλάδα υπήρχε βαρύ κλίμα μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 22ας Απριλίου, το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Ν.Α. και την ΤΕΔΚ Ν. Σερρών, εγκαινίαζε το ίδιο ακριβώς βράδυ δια της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κας Κατσέλη, την Έκθεση Σερραϊκών Προϊόντων στον κεντρικό σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα. Το γεγονός αυτό, αποκτώντας λόγω και της συγκυρίας ένα βροντερό συμβολισμό τού «Πάμε κόντρα στην κρίση, προβάλλουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος μας και συνεχίζουμε αισιόδοξα με την εξωστρέφεια για την  ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», σημείωσε τεράστια επιτυχία, όχι μόνο λόγω των χιλιάδων επισκεπτών που ενθουσιάστηκαν με τα εξαιρετικά προϊόντα, τις δυναμικές επιχειρήσεις και τους μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς των Σερρών, αλλά και λόγω του ότι κατέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι μόνο με ανάλογες πρωτοβουλίες και ενέργειες μπορεί να υπάρχει προοπτική. Παρόμοια ήταν η επιτυχία μέσω των εκπομπών «Στην υγειά μας», και «΄Εχει Γούστο», με παγκόσμια απήχηση, αλλά  και μέσω όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ και εκπομπές, που στην κυριολεξία «βομβαρδίσαμε» με ό,τι πιο εξαίρετο έχει ο Νομός μας.

    Στόχοι μας ήταν και είναι η εξωστρέφεια και να γίνει ο  Ν. Σερρών σημείο αναφοράς,  να καταστεί πραγματικά πόλος έλξης επενδύσεων και επισκεπτών, με την πίστη ότι έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο: και εύφορο κάμπο, και φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως η γεωθερμία, και μοναδικές φυσικές και αρχαιολογικές ομορφιές, και βέβαια εξαιρετικές επιχειρήσεις και προϊόντα και κυρίως το ικανό ανθρώπινο και επιστημονικό  δυναμικό. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών μας, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, προωθώντας έτσι την εν γένει ανάπτυξη του Νομού μας. Έτσι:

  • Προγραμματίζουμε επιχειρηματική αποστολή στη Ρωσία τον Ιούνιο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αξιοποιώντας την ταυτόχρονη παρουσία του Υφυπουργού, κ. Κουβέλη εκεί, με την προοπτική επιχειρηματικών συνεργασιών και εξαγωγών, αλλά και της δημιουργίας ενός μόνιμου εκθετηρίου ελληνικών προϊόντων στη Μόσχα, ιδέα που επιτέλους πρέπει να υλοποιηθεί.
  • Διοργανώνουμε το 3ο Συνέδριο Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον Ιούνιο, με αιχμή  το ρύζι αυτή τη φορά, ύστερα από την μπουγάτσα και το βουβαλίσιο κρέας, με στόχο ένα ακόμα Ρεκόρ Guinness για τις Σέρρες.

Επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ για να μπει και πάλι χρήμα στην κυκλοφορία της αγοράς, προς όφελος και της αύξησης των εσόδων του κράτους, ώστε να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω ύφεση από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.    Την άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, που αποτελεί την επενδυτική ευκαιρία του τόπου μας,  προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ΜΜΕ και των αυτοαπασχολούμενων με τη δόμηση κριτηρίων και προϋποθέσεων συμμετοχής τέτοιων που να εξυπηρετούν αυτές τις επιχειρήσεις και όχι να τις αποκλείουν. Ειδικά για το Νομό Σερρών, με τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που τον χαρακτηρίζουν, όπως η υψηλή ανεργία, το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος κ.ά., ζητήσαμε να αντιμετωπιστεί ως εξαίρεση είτε π.χ. με την ευνοϊκότερη πρόσβαση των σερραϊκών επιχειρήσεων τόσο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όσο και στο νέο Επενδυτικό νόμο, είτε  ενισχυμένα κίνητρα.