ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
 
     Ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουνίου 2014  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη και εκπροσώπων πολιτικών, αγροτικών και κοινωνικών φορέων του τόπου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Νομό Σερρών μετά την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.
    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας έκανε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε.  και είπε:
«Είμαστε ένας Νομός που είναι τελευταίος όσον αφορά το ΑΕΠ, κάτι που το τονίζουμε συνέχεια, ένας Νομός που ο πληθυσμός του μειώνεται, 20.000 αποχώρησαν την τελευταία δεκαετία, και αυτόν το Νομό έπληξε αυτή η θεομηνία κι έφερε τόσες καταστροφές. Μια πρώτη εκτίμηση, που μπορεί να πέφτουμε κι έξω,  επλήγησαν 45 χωριά του Νομού Σερρών, μιλάμε για το 1/3 του Νομού. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να είναι 40 και 50 εκατομμύρια ευρώ. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα νούμερο για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της καταστροφής.  Επιπλέον πρέπει να υπολογίζουμε  και τη ζημιά των επαγγελματιών  και των βιοτεχνών, γιατί όταν δεν παράγεται προϊόν από τους αγρότες, οι μεταποιητές επαγγελματίες δεν θα έχουν το προϊόν αυτό να το δουλέψουν, να το εξάγουν. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν συνάψει κάποιες συμφωνίες που ενδεχομένως να μην τηρηθούν.  Κινδυνεύουν δηλαδή οι βιομηχανίες μας. Επίσης έχουμε κι άλλα προβλήματα.  Οι γεωπόνοι του Νομού Σερρών έδιναν λιπάσματα, σπόρους ,φάρμακα κ.ά  με πίστωση στους αγρότες. Οι αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και θα παρασύρει ο ένας τον άλλον.
    Πρέπει να παρθούν άμεσα ορισμένα μέτρα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει άμεσα ο Νομός να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να είχε κηρυχτεί από χθες. Δεύτερον, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, δηλαδή καταγραφή άμεσα των ζημιών, ήδη γίνεται, αλλά πρέπει να γίνει σε πιο έντονο βαθμό και να δοθούν από την Πολιτεία εγγυήσεις προς τις Τράπεζες. Όσοι υπέστησαν ζημιά να πάρουν άμεσα ένα δάνειο για να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπήρχαν καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, οι οποίες αλωνίζονταν μέσα σε 15 μέρες. Οι παραγωγοί  περίμεναν να πάρουν χρήματα.  Εμείς, ως Επιμελητήριο Σερρών κάναμε άμεσα τη σύσκεψη, το απόγευμα της Πέμπτης.   Πιέζουμε και συζητάμε με τους υπόλοιπους φορείς . Σας θυμίζω ότι άλλοι Νομοί, όπως ο Νομός Ηλείας πήρε εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου για όλα τα δάνεια του Νομού Ηλείας. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει κι εδώ. Επίσης θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν καταγραφεί αυτή η ζημιά, να δώσει εξτρά χρήματα στην Ελλάδα και στο Νομό Σερρών για τη ζημιά που έγινε».