ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, 

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την εργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές και στον πολιτισμό/αθλητισμό. Ωστόσο, είναι αναγκαία η διευκρίνιση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και η οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων με αντίστοιχη αντιμετώπιση και για τη μεταποίηση, το εμπόριο, και όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Μεταξύ των 15 πολιτικών που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών ιδιαίτερα θετικά είναι τα μέτρα της μείωσης του προκαταβολής του φόρου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, όπου, όμως, το ποσοστό πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον σε 50%  καθώς και αυτό και της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. 

Πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Νέος Κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου για τη Γενική Επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και την Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές κλπ. Ωστόσο, αυτό που απαιτείται πρωτίστως είναι η  απλοποίηση υποβολής αιτήσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας σε όλα τα χρηματοδοτικά & εγγυοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να είναι δυνατή η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων πληττόμενων επιχειρήσεων. 

Τονίζουμε ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, που αποτελούν και την πλειονότητα των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν προσωπικό ούτε πρόσβαση σε ενημέρωση και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντίστοιχα, όμως συστήνουμε και στις επιχειρήσεις μας να είναι σε εγρήγορση, σε συνεχή επικοινωνία με το Επιμελητήριο και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. 

Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα με μόνο φόβο μας ότι τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αν και θα βοηθήσουν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ανυπολόγιστη ζημία που έχει υποστεί η οικονομία μας.