Διευκρινίσεις σχετικά με προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων βάσει Εγκυκλίου από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020”

Αγαπητά μέλη,

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε Εγκύκλιος από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020”. 

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

A. Αναστέλλεται κάθε εμπορική δραστηριότητα λιανικής πώλησης που εντάσσεται στην γενική κατηγορία δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκατηγοριών της, εκτός από αυτές που ρητά εξαιρούνται με το πρώτο άρθρο της ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020 (Περιλαμβάνονται παραδείγματα)

Β. Ενδεικτική απαρίθμηση δραστηριοτήτων επιχειρήσεων που επιτρέπονται στον τομέα του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών

Γ. Απαγορεύεται η προσέλευση καταναλωτών στα καταστήματα που η λειτουργία τους αναστέλλεται με την ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που οι συναλλαγές πραγματοποιούνται για την:

1. Πληρωμή λογαριασμών, ανανέωση υπολοίπου, επισκευή και αντικατάσταση κινητών συσκευών, ανανέωση προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, επισκευή και αντικατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

2. Αγορά οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας, εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία σε τηλέφωνο ανάγκης που δίδεται από τους καταστηματάρχες.

Στις επιχειρήσεις των ως άνω σημείων, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.

Δ. Ειδικότερες επισημάνσεις

Δείτε την Εγκύκλιο στα συνημμένα. 

 Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών