Δ.Τ. ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΦΥΡΟΠΛΑΣΤΙΓΓΑΣ – ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ 22.04.2013

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ  ΟΙ ΓΕΦΥΡΟΠΛΑΣΤΙΓΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Με ικανοποίηση ο Πρόεδρος , η Διοίκηση και το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Σερρών υποδέχτηκαν   την είδηση της επισκευής  και θέσης σε κανονική λειτουργία από την Παρασκευή 19/04/2013 των δύο γεφυροπλαστιγγών στο Τελωνείο Προμαχώνα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς εγρήγορσης του Επιμελητηρίου για την επίλυση του θέματος. Συγκεκριμένα είχαν προηγηθεί αιτήματα προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών, Αρ. Πρωτ. 13064/07.12.2012, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Αρ.  Πρωτ. 13725/21.12.2012 και το με αρ. Δ3Δ 5042167/09.11.2012 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών) και η τελευταία επιστολή προς τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου,  ο οποίος ανταποκρίθηκε και επιλήφθηκε της επίλυσης του θέματος, όπως είχε δεσμευθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τελωνείο Προμαχώνα την 1η Απριλίου 2013.
    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος  Μέγκλας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος, κ. Γιώργος  Πασχάλης επισκέφτηκαν σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου το Τελωνείο Προμαχώνα προκειμένου να δουν και να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία ζυγίσματος και τους λοιπούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους  με τις γεφυροπλάστιγγες σε πλήρη λειτουργία. Σύμφωνα, μάλιστα,  με δηλώσεις των τελωνειακών υπαλλήλων και του Προϊσταμένου του Τελωνείου, κ. Νίκου Μηλούση, οι έλεγχοι ήδη απέφεραν τα πρώτα απτά αποτελέσματα, δηλαδή διενεργούνται έλεγχοι σε φορτηγά μεταφοράς καυσίμων, οπωροκηπευτικών κ.ά και ήδη επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε υπέρβαρα φορτία επιφέροντας και τα αντίστοιχα οφέλη  στα δημόσια ταμεία.

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας δήλωσε ότι χάρη στην επιμονή του Επιμελητηρίου ένα σημαντικό βήμα για τη σωστή διενέργεια των απαιτούμενων  τελωνειακών ελέγχων  έγινε με τη λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια για την πάταξη του διασυνοριακού παραεμπορίου και την επίλυση των υπόλοιπων προβλημάτων και την εικόνα του Τελωνείου Σερρών ως κύριας πύλης της χώρας από την Ε.Ε.
    Η κατάσταση για να βελτιωθεί και για να υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα και οφέλη για τη σερραϊκή επιχειρηματική κοινότητα σε σχέση με την ορθή και νόμιμη διασυνοριακή διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων το Επιμελητήριο Σερρών επαναλαμβάνει και εμμένει στις προτάσεις του προς τα αρμόδια Υπουργεία επί του όλου θέματος των διασυνοριακών ελέγχων και του Τελωνείου. Συγκεκριμένα:
Κατασκευή καινούργιας γεφυροπλάστιγγας για φορτηγά πάνω στην είσοδο του Τελωνείου, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου κατά την επίσκεψή του στον Προμαχώνα.
Ευπρεπισμός, καθαρισμός του ευρύτερου χώρου του Τελωνείου και άμεση ολοκλήρωση επισκευής της ασφαλτόστρωσης, η οποία ήδη πραγματοποιείται.
Αύξηση – ενίσχυση του προσωπικού του Τελωνείου για να μπορούν να διενεργούνται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του Επιμελητηρίου Σερρών όσο και των τελωνειακών υπαλλήλων.
Συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου στους ελέγχους του Τελωνείου για την υποβοήθηση των τελωνειακών.
Συμμετοχή τροχονόμων στα μεικτά συνεργεία ελέγχων, όπως ίσχυε παλιότερα, καθώς και συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου στα μεικτά αυτά ελεγκτικά συνεργεία.
Αγορά και εγκατάσταση ακτινογραφικού μηχανήματος (σκάνερ), η αξία του οποίου εκτιμάται στα 3.000.000 €, ενώ το όφελος για τα έσοδα του κράτους θα μπορούν να φτάσουν ετησίως, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τελωνείου στα 20.000.000 €!

    Η επίλυση του θέματος της επισκευής της γεφυροπλάστιγγας καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Επιμελητηρίου και Πολιτείας μπορούν να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα και οφέλη τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τα κρατικά έσοδα.