Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε ο αγροτικός κόσμος του Νομού Σερρών και ολόκληρης της χώρας

«Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε ο αγροτικός κόσμος του Νομού Σερρών και ολόκληρης της χώρας εν γένει.  Οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι πραγματικά κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, καθώς τα σχεδιαζόμενα μέτρα κινούνται σε κατεύθυνση τέτοια, που εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν τον κλάδο σε συρρίκνωση και πάντως δεν προσδίδουν στην αναπτυξιακή τροχιά του Πρωτογενούς Τομέα, που όλοι τόσο επιθυμούμε.   

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% σε 23%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 55% και μετά στο 100%, η δραστική μείωση της επιστροφής φόρου πετρελαίου αγροτικής χρήσης, η αύξηση φορολογίας εισοδήματος από 13% σε 26%, η επιβολή φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων από 0% σε 26%, η μεγάλη αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 € συνιστούν, χωρίς καμία αμφιβολία, μέτρα που θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε οικονομική ασφυξία τον Αγροτικό Τομέα.

  Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή (15/01/2016) ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών βρεθήκαμε στον Προμαχώνα Σερρών, όπου και ακούσαμε εκ του σύνεγγυς τα αιτήματα των Σερραίων αγροτών που βρίσκονται εκεί.  

   Να σημειωθεί, ότι το Επιμελητήριο Σερρών ως θεσμοθετημένος φορέας της Πολιτείας για την Προστασία της Επιχειρηματικότητας και με ιδιαίτερο συμβουλευτικό ρόλο προτείνει, αναμένει και προσδοκά όλες εκείνες τις ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

   Πιο συγκεκριμένα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την περαιτέρω μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του Ν.Σερρών, καθώς ως κατεξοχήν αγροτικός Νομός θα πληγούμε άμεσα από τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τους αγρότες. Από την άλλη πλευρά προτείνουμε σε πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με τους αγρότες και την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων που θα ενισχύσουν την Πρωτογενή Παραγωγή. Μέτρα, όπως το άνοιγμα των δανεισμών και της ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο, η ταχύτητα στην καταβολή των επιδοτήσεων, η κατασκευή έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, η επαναλειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης, υπό νέο, πιο υγιές οικονομικά καθεστώς,  είναι κάποια μόνο από τα όσα πρέπει γρήγορα να γίνουν».

     

Ο  Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας