ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ

    Αποδεχόμενος με χαρά την πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστου Μέγκλα, ο Πρόεδρος της ΕΤΕΑΝ Α.Ε., κ. Γεώργιος Γεροντούκος, ήταν κύριος ομιλητής σε ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες 5 Φεβρουαρίου 2014 για τα προγράμματα εγγυοδοσίας που «τρέχει» το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), και ενημέρωσε τους  επιχειρηματίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων, ώστε να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών παρουσίασε στους συμμετέχοντες (επιχειρηματίες, εκπροσώπους φορέων, διευθυντές και στελέχη τραπεζών κ.ά.) τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που κάνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου για το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι σερραϊκές επιχειρήσεις (επιστολές προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΕΜΠΜΕ και την ΕΤΕΑΝ για αλλαγή των όρων των προγραμμάτων και παράταση αποπληρωμής των δανείων, προτάσεις που κατατίθενται σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου  να ανοίξουν οι στρόφιγγες των Τραπεζών και να διαχυθούν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, κ.ά.). «΄Εχουμε ως Νομός να καλύψουμε 1,63 δις €, ποσό κατά το οποίο υπολειπόμαστε, προκειμένου να φτάσουμε το μέσο όρο των υπόλοιπων νομών της χώρας, και τα προγράμματα της ΕΤΕΑΝ πρέπει να φτάσουν στις σερραϊκές επιχειρήσεις΄ προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικονομία του Νομού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέγκλας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΤΕΑΝ και τη νομική σύμβουλο του Ταμείου, κα Ξένια Γιώτσα που τον συνόδευε για την παρουσία τους στην προσπάθεια να φέρουν πιο κοντά τις σερραϊκές επιχειρήσεις με τις Τράπεζες.

    Ο κ. Γεροντούκος, παρουσίασε τους σκοπούς και το ρόλο της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. η οποία σχεδιάζει, διαμορφώνει και διαχειρίζεται στοχευμένα  προγράμματα, με ευνοϊκούς όρους για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στενής συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας. Στη συνέχεια τα τρέχοντα Προγράμματα της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.:

•    Προγράμματα Εγγυοδοσίας:  Πρόγραμμα εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για
την έκδοση εγγυητικών επιστολών
•    Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ: Γενική Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματικότητα Νέων, Εξωστρέφεια, Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές ΑΠΕ, Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά – Ταμείο Εγγυοδοσίας
•    Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
    Ο Πρόεδρος της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. απάντησε σε ερωτήσεις των επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Τράπεζες ως προς την πρόσβαση στα προγράμματα του Ταμείου και ζήτησε τέτοιου είδους περιστατικά να φτάνουν στο γραφείο του μέσω του Επιμελητηρίου, προκειμένου ο ίδιος και τα στελέχη του ΕΤΕΑΝ να παρεμβαίνουν για την επίλυσή τους. «Πιέστε τις Τράπεζες», έλεγε χαρακτηριστικά, ο κ. Γεροντούκος, δεδομένου ότι 1δις ευρώ υπάρχουν στο Ταμείο μέχρι το τέλος του 2014΄ τα χρήματα αυτά πρέπει να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
    Το Επιμελητήριο Σερρών μεταφέροντας τα αιτήματα μελών του,  προτείνει στην Πολιτεία, στο ΕΤΕΑΝ, στις Τράπεζες, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες, για να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ από όσο το δυνατόν περισσότερες σερραϊκές επιχειρήσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Σερρών.
    Η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Σερρών ιστοσελίδα www.serreschamber.gr, και είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει δια ζώσης την εκδήλωση, όπως επίσης και η παρουσίαση των προγραμμάτων της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης

Σχετικά Αρχεία: