ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΙΣ 21.08.2014

Με τη συμμετοχή πολλών Σερραίων επιχειρηματιών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση  του Επιμελητηρίου Σερρών και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Αυγούστου και ώρα 11:00 π. μ. στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης», ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Η αγορά των Η.Π.Α. για τις εξαγωγές ελληνικών (σερραϊκών) προϊόντων- Προκλήσεις-Προοπτικές», με τον Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Ν. Υόρκη, κ. Απόστολο Ντιγκμπασάνη.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τον Σερραίο στην καταγωγή (Ηράκλεια), κ. Ντιγκμπασάνη, αναφέροντας ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του στις Σέρρες πραγματοποιείται η συνάντηση με τους Σερραίους επιχειρηματίες προκειμένου να τους γνωρίσει και να τους ενημερώσει και από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο στη Ν. Υόρκη να βοηθήσει προς την κατεύθυνση των εξαγωγών σερραϊκών προϊόντων στην αγορά των Η.Π.Α.

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μέγκλας, καλωσορίζοντας τον Σερραίο επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ της Ν. Υόρκης, του παρουσίασε εν συντομία κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες του Ν. Σερρών, καθώς και την επιχειρηματική εικόνα του Νομού και τα προϊόντα πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και τις υπηρεσίες, εκφράζοντας την πίστη ότι ο Νομός Σερρών έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές προοπτικές, τις οποίες το Επιμελητήριο προσπαθεί να αναδείξει, καθώς και να παρέχει στήριξη προς τις επιχειρήσεις-μέλη του για εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Ο κ. Ντιγκμπασάνης, αφού ευχαρίστησε τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, εξήρε τον ρόλο των γραφείων ΟΕΥ των ελληνικών πρεσβειών ανά τον κόσμο, αναφερόμενος στις ενέργειες και δράσεις που επιτελούν για την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων της Ελλάδας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Τουρισμός και οι Εξαγωγές είναι πιθανά η λύση για τη χώρα». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία των διμερών εμπορικών σχέσεων και ειδικότερα στα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις Η.Π.Α. με σειρά κατάταξης και ποσοστό συμμετοχής (βλ. συνημμένο πίνακα, σελ. 42-48). Η αυξητική τάση που υπάρχει τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις Η.Π.Α. αποτελεί πρόκληση και καταδεικνύει την προοπτική που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της μεγάλης αυτής χώρας.

    Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών για τις διαδικασίες και τον τρόπο εισόδου ελληνικών προϊόντων στις Η.Π.Α., για τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται ύστερα μάλιστα από την αύξηση των εξαγωγών των τελευταίων ετών, στοιχείο που επεσήμανε τόσο ο κ. Ντιγκμπασάνης όσο και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Γραφείου ΟΕΥ Βορείου Ελλάδας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα. Μαγδαληνή Καρακόλη, που παρέστη στην συνάντηση.

    Εκτός από τους δεκάδες επιχειρηματίες που συμμετείχαν από όλους τους κλάδους (τρόφιμα, ποτά, οίνοι, κατασκευές, έπιπλα, ένδυμα, τουρισμός  κ.ά.),το «παρών» έδωσαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, κ. Λεωνίδας Βαρούδης και, στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Τουρισμού της ΠΕ Σερρών.