Επιστημονικό Συνέδριο στο Σαντάνσκι

Τη διασυνοριακή περιοχή του Ν. Σερρών και του Σαντάνσκι, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, ομάδα Πανεπιστημιακών Καθηγητών και φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν οι επιπτώσεις από τη διεύρυνση των συνόρων στους Νομούς που βρίσκονται στα σύνορα των κρατών, σε όλους τους τομείς, όπως στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, κ.α.

Η επίσκεψη σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε απ΄τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κατόπιν συνεννόησης με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Λευτέρη Τοπάλογλου, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οποίος και επέλεξε τις Σέρρες ως χαρακτηριστική διασυνοριακή περιοχή προς επίσκεψη του Συνεδρίου 

Οι 40 περίπου επιστήμονες κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης μετάβασής τους στο Σαντάνσκι, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και να συλλέξουν πληροφορίες πολύτιμες  για το αντικείμενο της μελέτης τους, όπως οικονομικά στοιχεία  για επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στη γείτονα χώρα, τις μετακινήσεις του πληθυσμού από και προς τις αγορές των γειτονικών πόλεων και τα κίνητρα του αγοραστικού κοινού. Από πλευράς Επιμελητηρίου  την ομάδα του Συνεδρίου συνόδεψε στη Βουλγαρία η υπεύθυνη του Τμήματος Εξαγωγών του Επιμελητηρίου Σερρών, κα  Ε. Τσιαρέα και ο. κ. Στέλιος Σαριβασίλης, πρώην στέλεχος του Επιμελητηρίου με πολυετή πείρα  στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την  παραμονή τους στο Σαντάνσκι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου, κο Valentin Penzov, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και με τον κ. Krasimir Tasev, δικηγόρο, εκπρόσωπο Εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων, ο οποίος μίλησε για το επιχειρησιακό περιβάλλον στη γείτονα χώρα και απάντησε σε ερωτήσεις των Συνέδρων σχετικά με τα διάφορα οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο κ. Σαριβασίλης τέλος, έκανε μια αναδρομή από το ΄90 μέχρι σήμερα σχετικά με τις μεταβολές που επήλθαν τόσο από τις αλλαγές στη βουλγαρική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις που είχαν  στις εμπορικές σχέσεις με τις Σερραϊκές επιχειρήσεις, όσο και στο επιχειρηματικό και αγοραστικό ενδιαφέρον των Σερραίων πολιτών προς τη γειτονική αγορά.

            Επιστρέφοντας από το Διακομιστικό Κέντρο του Προμαχώνα η ομάδα των συνέδρων έκανε μία ακόμη στάση στη λίμνη Κερκίνη, έχοντας τη δυνατότητα να θαυμάσει την ομορφιά του τοπίου και να γευτεί τα τοπικά εδέσματα του Ν. Σερρών. Εκεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Δρογαλάς, υποδέχτηκε στο Ν. Σερρών τους Συνέδρους και αντάλλαξε απόψεις με τους επικεφαλής του Συνεδρίου, κ. Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον κ. Τοπάλογλου, για τις αναπτυξιακές προοπτικές στο πλαίσιο της υπάρχουσας συγκυρίας και αντάλλαξε απόψεις με τους επικεφαλής σχετικά με τις επιχειρηματικές δυνατότητες του Νομού σε σχέση με τη γειτονική χώρα και γενικότερα στο πλαίσιο της υπάρχουσας συγκυρίας.