Επιστολή διαμαρτυρίας για τις δυσκολίες θεώρησης βίζας στα Προξενικά γραφεία της Ελλάδας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία, Ουκρανία)

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Επιμελητήριο Σερρών δέχεται καθημερινά τις διαμαρτυρίες των τουριστικών πρακτόρων σχετικά με τις δυσκολίες θεώρησης βίζας στα Προξενικά γραφεία της Ελλάδας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία, Ουκρανία).

Παρ' όλες τις υποσχέσεις των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση βίζας για τους Ρώσους τουρίστες στις Ευρωπαϊκές χώρες το έτος 2010 ξεκίνησε με τις χειρότερες προδιαγραφές.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ρωσίας δείχνουν ότι για το καλοκαίρι 2010 η μείωση της τουριστικής κίνησης από την Ρωσία στην Ελλάδα είναι της τάξεως 8-10%. Έναντι αναμενόμενης αύξησης 10-15%. Παράλληλα στις χώρες ανταγωνιστές της Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ) η αύξηση είναι 25-30%.

Οι πραγματικές δυσκολίες με τις θεωρήσεις βίζας αποθαρρύνει δραστικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων και Ουκρανών στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπου ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα αυτό. Και συμμεριζόμαστε το πάγιο αίτημα των τουριστικών  φορέων της χώρας μας για την κατάργηση βίζας εισόδου από τις χώρες αυτές στην Ευρώπη και ως εκ τούτου στην Ελλάδα.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ