ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΟΛΗΣ LOCKDOWN”

Σέρρες, 05/11/2020

Αρ. Πρωτ. 2166

 

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων,

Κο Ιωάννη Βρούτση

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

                                      κο Κώστα Καραμανλή

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτές Ν. Σερρών

 

 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΟΛΗΣ LOCKDOWN

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής μέτρων αυξημένου επιδημιολογικού συναγερμού, ήτοι τοπικού lockdown που επιβλήθηκαν στην Π.Ε. Σερρών από την Τρίτη 03.11.2020 καθώς και μετά τη σημερινή ανακοίνωση του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα έως 30 Νοεμβρίου, η κατάσταση των επιχειρήσεων του Νομού μας, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Όπως σας έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες επιστολές μας, οι επιχειρήσεις μας έρχονται αντιμέτωπες μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ένα δεύτερο lockdown, με επιπτώσεις, η έκταση των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα.

Είναι αναγκαία, όσο ποτέ, η ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής μας με κάθε δυνατό τρόπο και με τη χρήση τόσο των εθνικών όσο και των κοινοτικών πόρων. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

  • Πρόβλεψη έκτακτης ενίσχυσης για τους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που να καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα επιβολής του lockdown
  • Έκπτωση τουλάχιστον 25% στην εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου
  • Έκπτωση τουλάχιστον 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου
  • Επιδότηση τόκων για το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει το lockdown.
  • Πρόβλεψη ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Σερρών – Μη επιστροφή 75% του ποσού που θα λάβουν.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χρειάζονται τη στήριξη των Υπουργείων σας και τη λήψη μέτρων ικανών για να αντισταθμίσουν την υπέρογκη ζημία που υφίστανται όλον αυτόν τον καιρό.

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών