ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη ME ΘΕΜΑ: Υπαγωγή του Νομού Σερρών ως προς την ψηφιακή προβολή τηλεοπτικών σταθμών στο δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανήκει και διοικητικά.

Αρ. Πρωτ. 896
  ΠΡΟΣ: –  Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη

                                                   ΚΟΙΝ: – Υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας, Μεταφορών και Τουρισμού
Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Γενική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Διεύθυνση Ραδιοφάσματος και Δορυφορικών Επικοινωνιών
Τμήμα Διαχείρισης Ραδιοφάσματος
–    Υπουργό Επικρατείας: κ. Νίκο Παππά
–    Yφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
–    Βουλευτές Ν. Σερρών
–    ΜΜΕ
ΘΕΜΑ: Υπαγωγή του Νομού Σερρών ως προς την ψηφιακή προβολή  τηλεοπτικών σταθμών στο δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  όπου ανήκει και διοικητικά.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Στη συγχαρητήρια επιστολή που σας αποστείλαμε στις 28 Ιανουαρίου 2015, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η τοποθέτησή σας ως Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, είχαμε εκφράσει την επιθυμία μας να σάς έχουμε σύμμαχο στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη και επίλυση σημαντικών προβλημάτων της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το «παράδοξο» που ισχύει στο Νομό Σερρών από το Σεπτέμβριο του 2014,  όταν και ολοκληρώθηκε η τρίτη περιοχική ψηφιακή μετάβαση της χώρας στην Περιφερειακή Ζώνη που περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 
Τι ισχύει σήμερα ως προς την ψηφιακή προβολή τηλεοπτικών σταθμών στην Π.Ε. Σερρών – Το αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και οι λόγοι που επιβάλλουν την υπαγωγή στο δίκτυο της ΠΚΜ ως προς την ψηφιακή προβολή
    Συγκεκριμένα, μολονότι ο Νομός Σερρών  διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ψηφιακά έχει υπαχθεί στην Ευρύτερη Περιοχή Εξυπηρέτησης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠΕ4, ΠΖ-1), σύμφωνα με την ΚΥΑ 21161/12-8-2008, με αποτέλεσμα οι Σερραίοι πολίτες να παρακολουθούν τα  περιφερειακά κανάλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και να ενημερώνονται για την ειδησεογραφία, τα προβλήματα και όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ υπάγονται διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του Νομού Θεσσαλονίκης ως Πρωτεύουσας και έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε τα τηλεοπτικά κανάλια των άλλων νομών της αυτοδιοικητικής τους περιφέρειας, δηλαδή των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, και Χαλκιδικής, και είναι αποκομμένοι από την ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τη δική τους Περιφέρεια.
Σημειώνουμε ενδεικτικά: Αναπτυξιακά θέματα που συζητούνται και αποφασίζονται στις Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέματα που αφορούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, θέματα που αφορούν τους Δήμους από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ζητήματα που αφορούν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ασφαλιστικά θέματα (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λ.π.) και πολλά άλλα ζητήματα (αγροτικά, επιχειρηματικά κ.ά.), για τα οποία τα κέντρα λήψης των αποφάσεων εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, και, όπως είναι εύλογο οι περισσότερες ειδήσεις και πληροφορίες εκπέμπονται από εκεί.
 Εκτός, όμως από την πρόσβαση των Σερραίων πολιτών στην ενημέρωση, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός της μη δυνατότητας εκπομπής των Σερραϊκών τηλεοπτικών Σταθμών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!     Πράγματι , σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, οι επιπτώσεις της οποίας είναι έντονες και στο Νομό μας  (σημειωτέον ότι υπολείπεται κατά 1,62 δις ευρώ από το μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των νομών της χώρας), πιστεύουμε ότι η ενημέρωση και η προβολή των θεμάτων της Περιφερειακής μας Ενότητας από τους Σερραϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην ευρύτερη και μεγάλη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι  σύμμαχός μας στις ενέργειες και προσπάθειες που κάνουμε, όλοι οι φορείς και εμείς ως Επιμελητήριο Σερρών, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου μας, για την εν γένει ανάπτυξη της Περιφερειακής μας Ενότητας. Επιπροσθέτως, με την διαπεριφερειακή ενότητα ως προς την ενημέρωση διανοίγονται ακόμα περισσότερο οι προοπτικές κοινών δράσεων και συνεργειών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο και των Προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 
    Τα ανωτέρω διαμηνύσαμε και αιτηθήκαμε με επιστολή μας στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτών , κ. Μενέλαου Δασκαλάκη (12/2014)
   Σημειωτέον ότι ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  κ. Μενέλαος Δασκαλάκης το Δεκέμβριο του 2014 δήλωσε θετικός ως προς την ικανοποίηση σχετικού αιτήματος,  τονίζοντας ότι αυτό θα εξεταστεί το 2015 και αφού ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα η ψηφιακή εκπομπή.
Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  – Η μη ικανοποίηση του Επιμελητηρίου και η εμμονή στο αρχικό αίτημά του.

    Η απάντηση που λάβαμε από τη Γενική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – Διεύθυνση Ραδιοφάσματος και Δορυφορικών Επικοινωνιών -Τμήμα Διαχείρησης Ραδιοφάσματος ότι «……δεν είναι δυνατόν η διοικητική διαίρεση της χώρας να αποτελέσει τη βάση καθορισμού των περιοχικών ζωνών (ΠΖ)……..», όχι μόνο δεν μας ικανοποιεί, αλλά μας βρίσκει και κάθετα αντίθετους στα κριτήρια επιλογής της ψηφιακής διαίρεσης της χώρας. Εμμένουμε στο αίτημα – πρότασή μας και ζητάμε και από εσάς ως νέα πολιτική ηγεσία στο αρμόδιο Υπουργείο  ηγεσία άμεσα να αλλάξει Περιφέρεια μετάδοσης ο Νομός Σερρών και να υπαχθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάγεται και διοικητικά, έχοντας την πεποίθηση ότι, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να υιοθετηθεί το σωστά τεκμηριωμένο και δίκαιο για το συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής μας αίτημα, αίρονται οι δικαιολογίες περί «…πολύ σύνθετου τεχνικού και οικονομικού προβλήματος..»  (μέρος απάντησης Υπουργείου 18.12.2014) και οι όποιες λειτουργικού και  τεχνικού τύπου παράμετροι.
                                                                                       Με εκτίμηση,                                                                              
                                                                                    Ο Πρόεδρος

                                                                                  Χρήστος Μέγκλας