ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ρύθμιση Ασφαλιστικών Εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. – Ειδοποιητήρια για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές

 

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση Ασφαλιστικών Εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. – Ειδοποιητήρια για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές

Κύριε Υπουργέ,
    Γνωρίζετε τόσο από προηγούμενες επιστολές του Επιμελητηρίου Σερρών όσο και από επιστολές και υπομνήματα πολλών Επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών φορέων των παραγωγικών τάξεων ότι η οικονομική κρίση, τον αντίκτυπο της οποίας βιώνουν οι επιχειρήσεις με τη μείωση του κύκλου εργασιών, τις απολύσεις εργαζομένων, την απουσία ρευστότητας, την υπερφορολόγηση και το γενικότερο δυσχερές επενδυτικό περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, κυρίως αυτοαπασχολουμένων, ενώ όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ειδικότερα τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ.

    Το θέμα της πληρωμής στον ΟΑΕΕ των ασφαλιστικών εισφορών έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επαγγελματιών μελών μας,  την επιδείνωση του οποίου έχουν επιφέρει τα χιλιάδες ειδοποιητήρια – «τελεσίγραφα» που έστειλε την προηγούμενη βδομάδα η Διοίκηση του Οργανισμού σε 375.000 ασφαλισμένους μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, των οποίων την αγωνία και απελπισία σάς μεταφέρουμε.
    Πιστεύουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου η επιλογή από τον ΟΑΕΕ της αποστολής των ειδοποιητηρίων αυτών και μάλιστα με απειλές κατασχέσεων, διότι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία λόγω της κρίσης – τη μεγαλύτερη για τη μικρομεσαία επιχείρηση εδώ και 60 χρόνια – να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γεγονός  που μάλλον δεν λαμβάνεται υπόψη. Η υπαγωγή τους στη ρύθμιση με την προηγούμενη εξόφληση των εισφορών του 2013 είναι απαγορευτική και τελικά καθιστά τη ρύθμιση προηγούμενων ετών ανέφικτη. Ως προς αυτό θεωρούμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις σας περί επέκτασης σε όλα τα Ταμεία της ρύθμισης των οφειλών του 2013 σε 12 δόσεις δείχνει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει η αποστολή των εν λόγω ειδοποιητηρίων από τον ΟΑΕΕ, που μόνο πανικό και αναστάτωση δημιουργούν στο ήδη επιβαρημένο κλίμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες.

    Πιστεύουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι για τη ρεαλιστική και πάγια ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις  Επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών για :
–    Αποποινικοποίηση των οφειλών
–    Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) Οφειλών προηγούμενων ετών
–    Ελευθερία επιλογής κλάσης για όσο διαρκεί η ύφεση.

                                                                                   Με τιμή
                                                                                  Ο Πρόεδρος

                                                                              Χρήστος Μέγκλας

 

 

Παρακάτω επισυνάπτεται η Επιστολή.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Σχετικά Αρχεία: