ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΚΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ: ζητάμε: – συντήρηση γραμμών, ηλεκτροσήμανση και ηλεκτροκίνηση στην παλιά γραμμή «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας» και «Στρυμόνας – Δράμα – Αλεξανδρούπολη», έργο το οποίο έχει σχετικά μικρό κόστος και εξασφαλίζει χαμηλά μεταφορικά κόστη για τους πολίτες

ΠΡΟΣ:  – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
               Υπουργό, Κο Χρήστο Σπίρτζη
ΚΟΙΝ: –   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
                Υφυπουργό (Μακεδονίας – Θράκης), Κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
–    Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κο Απόστολο Τζιτζικώστα
–    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών, κο Ιωάννη Μωυσιάδη
–    Βουλευτές Π.Ε. Σερρών              
ΘΕΜΑ: ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ & ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Με αφορμή τις δηλώσεις σας στο 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, σας θυμίζουμε την από 4/3/2016 επιστολή μας περί αποκλεισμού του Ν. Σερρών από τη νέα χάραξη και στην οποία τονίζαμε ότι «…………η βελτίωση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας και Στρυμόνας – Δράμα – Αλεξανδρούπολη, με την άμεση υλοποίηση των έργων ηλεκτροκίνησης που δρομολογούνται………… θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος – στις παρούσες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα – την καλύτερη και ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών……..». Αυτή είναι η θέση μας, δηλαδή ζητάμε:
–    συντήρηση γραμμών, ηλεκτροσήμανση και ηλεκτροκίνηση στην παλιά γραμμή «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας» και «Στρυμόνας – Δράμα – Αλεξανδρούπολη», έργο το οποίο έχει σχετικά μικρό κόστος και εξασφαλίζει χαμηλά μεταφορικά κόστη για τους πολίτες,
–    να ξεκαθαρίσουν οι ιδιοκτησίες των αποθηκών των σιδηροδρομικών σταθμών, διότι διαφορετικά αυτές συνεχίζουν να καταστρέφονται και δεν αξιοποιούνται,
–    άμεση σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με ΒΙ.ΠΕ., όπου είναι δυνατόν, όπως στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, για τη σύνδεση της οποίας απαιτούνται μόλις 0,7 km γραμμές, το κατασκευαστικό κόστος των οποίων δεν είναι μεγάλο, και όπου αλλού χρειάζεται π.χ. Λιμάνι Καβάλας κλπ,
–    αύξηση δρομολογίων με μείωση κόστους για επιβάτες και εμπορεύματα καθώς και συνδυασμένες μεταφορές Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Αλεξανδρούπολη
   Επιδιώκουμε με τις προτάσεις μας τόσο το «τοπικό συμφέρον» όσο και την εν γένει άμεση ανάπτυξη στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας. Δεν είναι η λογική μας «του περνάει ο δρόμος μέσα από την πλατεία του χωριού….», όπως αναφέρατε προηγούμενα,  καθώς διατυπώνουμε έναν εύλογο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, δηλαδή μιας σιδηροδρομικής γραμμής παράλληλης με την οδική, τη στιγμή που θα μπορούσαν με λιγότερο κόστος, με σήμανση και με ηλεκτροκίνηση και γενική αναβάθμιση να αξιοποιηθούν οι παλιές γραμμές άμεσα, ώστε να μην αποκλείονται πόλεις και περιοχές ολόκληρες που οδηγούνται σε ερήμωση.
  Φυσικά και συμφωνούμε με Προαστιακό Θεσσαλονίκης – Σερρών.  
  Ως προς την αναβάθμιση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης και σύνδεσή τους με την παλιά γραμμή ή με νέα γραμμή η οποία, όμως, θα πάρει δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια να γίνει, φυσικά και τη θέλουμε, καθώς έτσι επιτυγχάνονται μεταφορές που μας φέρνουν πιο κοντά στην Ευρώπη με μικρό κόστος.
    Επιπροσθέτως, ζητούμενο είναι να επιλυθεί το πρόβλημα του υπερβολικού κόστους εκφόρτωσης των βαγονιών εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης.
    Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που χρειάζεται επίλυση είναι αυτό των χρήσεων γης.
      Σας υπενθυμίζουμε το θέμα των νέων διοδίων στον κάθετο άξονα 60 της Εγνατίας, καθώς η εγκατάστασή τους θα επιφορτίσει με δυσβάστακτο κόστος τους πολίτες στις μετακινήσεις τους μεταξύ Σερρών και Θεσσαλονίκης στην ήδη επιβαρημένη περιοχή μας, σε έναν άξονα ο οποίος κυρίως εξυπηρετεί τις μεταφορές Ελλάδας – Ευρώπης.
    Ως προς το οδικό δίκτυο επανερχόμαστε στην πρότασή μας για την άμεση σύνδεση του Προμαχώνα με την Αμφίπολη μέσω Σερρών, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Σερρών – Δράμας, έτσι ώστε να υπάρχει μείωση του κόστους και γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και την άμεση επιδιόρθωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου του Ν. Σερρών προς αποφυγή ατυχημάτων.
    Ο Νομός Σερρών χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ του και να αναπτυχθεί, για να καταστεί ένας νομός που θα επιτρέπει την επιβίωση των κατοίκων του, καθώς ο κόσμος μας και κυρίως οι νέοι και οι πτυχιούχοι φεύγουν με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού του από 300.000 σε 170.000 (με αυξημένο τον μέσο όρο ηλικίας).
     Σας προσκαλούμε, Κύριε Υπουργέ, στις Σέρρες, σε μια κοινή σύσκεψη με άλλους φορείς για το μέλλον του Νομού μας, όπου θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε όλα τα ανωτέρω θέματα και να βρούμε από κοινού λύσεις για την ανάπτυξή του.   
                                                                                                Με τιμή
                                                                         Ο Πρόεδρος, Χρήστος Μέγκλας