ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Βασικός στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος μέσω της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών, είναι η εξασφάλιση εμπεριστατωμένων και συμπληρωματικών γνώσεων στον επιστημονικό τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων μέσω της άμεσης επαφής των φοιτητών του Τμήματος με πραγματικές συνθήκες εργασίας, καθώς και η επίτευξη αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ Ανώτατης Εκπαίδευσης και του εργασιακού χώρου.

Η Πρακτική Άσκηση ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και 1η Απριλίου κάθε ημερολογιακού έτους. Κατά συνέπεια, οι φορείς απασχόλησης μπορούν να απασχολήσουν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για την εκπόνηση της Πρακτικής τους Άσκηση κατά τις χρονικές περιόδους:

–    Οκτώβριος 2011 – Μάρτιος 2012
–    Απρίλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2012

Ειδικότερα, ως προς τη συμμετοχή του φορέα απασχόλησης καθώς και άλλα επιμέρους θέματα, αναφέρονται τα ακόλουθα:
–    Με την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης υπογράφεται σύμβαση που υπογράφεται από τον φορέα απασχόλησης (εργοδότης), τον κάθε ασκούμενο (φοιτητή) και το ΤΕΙ Σερρών.
–    Για τον ιδιωτικό τομέα, το Πρόγραμμα επιδοτεί τον ασκούμενο με 340 € για κάθε μήνα συμμετοχής του στο Πρόγραμμα και ο φορέας απασχόλησης υποχρεούται να καταβάλλει στον ασκούμενο το υπόλοιπο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.  
–    Το Πρόγραμμα επιδοτεί τους εκπαιδευτές των φορέων απασχόλησης, οι οποίοι καθοδηγούν και μεταφέρουν απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, για την πληρέστερη εξειδίκευση των ασκουμένων, με 220 € εφάπαξ.
–    Ο φορέας απασχόλησης ασφαλίζει τον ασκούμενο, αφού παραλάβει από αυτόν τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου στο Ι.Κ.Α..
–    Ο φορέας απασχόλησης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως τις ασφαλιστικές εισφορές του ασκούμενου, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 1% επί του τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης (12ης) ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ι.Κ.Α. για τον τρόπο είσπραξης των εισφορών.
–    Ο φορέας απασχόλησης κατά το τέλος της Πρακτικής Άσκησης υποχρεούται να παραδώσει στον ασκούμενο τη Βεβαίωση Ενσήμων, ώστε να θεωρηθεί από το Ι.Κ.Α.. Οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές και η μη καταβολή τους συνεπάγονται τις προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις.
–    Οι οποιεσδήποτε αλλαγές που αφορούν τον φορέα απασχόλησης και περιλαμβάνονται στη σύμβαση θα γνωστοποιούνται άμεσα, ώστε να γίνεται και η ανάλογη αλλαγή της σύμβασης.Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τ.Ε.Ι. Σερρών Κ Φωτιάδου Ευθυμία
Τηλ: 23210 49372 e-mail: praktiki.baespa@teiser.gr
             
Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων:
Μουζά Άννα-Μαρία, Επ. καθηγήτρια.
e-mail:  amouza@teiser.gr