ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τον 1ο κύκλο ενημέρωσης σχετικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Σερρών στις 18/11/08 σε συνεργασία με εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας, το 2ο κύκλο ενημέρωσης στις 18/12/08 με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, το Επιμελητήριο Σερρών στο πλαίσιο του ρόλου του ως φορέα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας, πραγματοποίησε τον 3ο κύκλο ενημέρωσης με εκπροσώπους των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών την Παρασκευή 19/6/09.

Ο βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε κυρίως στα μέτρα που έχουν παρθεί από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέτρα όπως το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ),  τα μέτρα ενίσχυσης για την αγορά αυτοκινήτων, τα 500.000.000 ευρώ  για τους αγρότες και το πρόγραμμα απασχόλησης 60.000 ανέργων. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου,  είναι στα όρια της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να υποθηκεύουν το μέλλον της.

Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης ανέπτυξε η κα. Λούκα Κατσέλη, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνη Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, α) το μεγάλο παραγωγικό έλλειμμα , β) το γεγονός της αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν σε βασικές βιοτικές ανάγκες και γ) η δημοσιονομική  εκτροπή με τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και τη μείωση των εσόδων από τους άμεσους φόρους είναι οι κυριότερες εκφάνσεις της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα της «Πράσινης Ανάπτυξης» για την αντιμετώπιση της κρίσης με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως είναι η γεωγραφική της θέσης, τα αποθέματά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (2η πλουσιότερη) , το ανθρώπινο δυναμικό της και το πλούσιο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Η αναδιάρθρωση του αγροτοβιομηχανικού τομέα, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και η καταβολή φόρων ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός είναι μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν σύμφωνα με την κα Κατσέλη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστείδης Δρογαλάς, αφού ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές,  τόνισε πως σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και στήριξη των επιχειρήσεων, χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων με μόνιμα εκθετήρια και χρηματοδοτούμενες αποστολές από το ελληνικό κράτος, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών.