Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ειδική ημερίδα του Επιμελητηρίου με θέμα “Πράσινη Οικονομία και Επιχειρηματικότητα – Νέα Προγράμματα”

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Το τεράστιο ενδιαφέρον της σερραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για τις προοπτικές της πράσινης οικονομίας και των πράσινων επενδύσεων στο Νομό Σερρών καταδείχτηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 στην κατάμεστη αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης», κατά την ειδική Ημερίδα με θέμα «Πράσινη Οικονομία και Επιχειρηματικότητα – Νέα Προγράμματα» που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών, σε συνεργασία με τον ΕΦΔ ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ , μέλους του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ), την ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική, και  τον Κο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη,  από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής ΝΟΠΕ του Α.Π.Θ. 

Η Θεματολογία της Ημερίδας:

  • Παρουσίαση των εννοιών της πράσινης οικονομίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας, άμεσες και μελλοντικές προοπτικές- Εισηγητής κος Καλαμακίδης (ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική)
  • Τρέχοντα και υπό εξαγγελία επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τον πράσινο τουρισμό.  –  Εισηγητής Κος Αθανάσιος Κακούδης (ΕΦΔ ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ). Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «Πράσινη Επιχείρηση», «Πράσινες Υποδομές», «Εναλλακτικός Τουρισμός», κ.ά.
  • Επενδυτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί ή εξελίσσονται στο Νομό Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή – Εισηγητής, Κος Τάτλης Νικόλαος, Διευθυντής Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων (ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική). Παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία του υπό σύνταξη νέου επενδυτικού νόμου στον τομέα της ενέργειας, της πράσινης οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.
  • Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη του Ν. Σερρών μέσα από την πράσινη οικονομία – Εισηγητής, Κος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής ΝΟΠΕ του Α.Π.Θ.) Παρουσιάστηκαν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Σερρών στον τομέα της ενέργειες και οι προοπτικές που υπάρχουν για την αξιοποίησή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο και έγινε γόνιμη συζήτηση για τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν στο Νομό Σερρών. Ωστόσο, τονίστηκε τόσο από τον Πρόεδρο, κο Δρογαλά, όσο και από τους υποψήφιους επενδυτές, η αδήριτη ανάγκη,  αλλά και το «δικαίωμα» του Νομού Σερρών,  να ενταχθεί σε ζώνη υψηλότερων επενδυτικών κινήτρων και ποσοστών επιχορήγησης από αυτήν που φαίνεται να ανήκει μέχρι στιγμής σε σχέση με τα εξαγγελθέντα προγράμματα του ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο. (ο Νομός Σερρών είναι σε χαμηλότατη θέση μεταξύ των νομών της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και έχει υψηλή ανεργία και ως εκ τούτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εξαιρετική περίπτωση).

    Οι ενδιαφερόμενοι για τα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα («Πράσινη Επιχείρηση 2010» κ.λ.π.), μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη του  Γραφείου Πληροφόρησης Επενδυτών του Επιμελητηρίου Σερρών, κα Θωμαή Μπόζιου, τηλ: 2321099732.

Οι παρουσιάσεις της παραπάνω Ημερίδας επισυνάπτονται στο δελτίο τύπου.

Χορηγός της Ημερίδας ήταν η εταιρίεα Chartis Hellas.