ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ AGRIBUSINESS FORUM 2019 ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ – Στο επιστημονικό αυτό συνέδριο διασφαλίστηκε υψηλό κύρος τόσο ως προς το επίπεδο των ομιλητών όσο και των συμμετεχόντων Συνέδρων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΤΟΥ AGRIBUSINESS FORUM 2019 ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών δικαιώθηκε για την πρωτοβουλία διεξαγωγής για δεύτερη συνεχή χρονιά στις Σέρρες του 2ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου AgriBusiness Forum, του απόλυτου γεγονότος για την αγροτεχνολογία στην Ελλάδα, που είχε ως θέμα “Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή”, 1 & 2/11/2019 και ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές, τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές που συνέβαλαν με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχία του Συνεδρίου.
Στο επιστημονικό αυτό συνέδριο διασφαλίστηκε υψηλό κύρος τόσο ως προς το επίπεδο των ομιλητών όσο και των συμμετεχόντων Συνέδρων.
Αξίζει να σημειωθούν:
 τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια – Masterclass, που πραγματοποιήθηκαν από 29 έως 31/10/2019 στο Επιμελητήριο Σερρών και έδωσαν τη δυνατότητα σε επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού χώρου να εκπαιδευτούν σε σύγχρονα εργαλεία & καινοτόμες πρακτικές ανάπτυξης & προβολής νέων προϊόντων και
 ο Διαγωνισμός Καινοτομίας στο Επιμελητήριο Σερρών, ο οποίος μεταξύ των επιχειρήσεων που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες έδωσε την ευκαιρία σε αυτές που απέσπασαν τα 4 πρώτα βραβεία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης, Logistics & Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΑΠΘ, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
 οι εξήντα (60) ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό:
 Υπουργοί, εκπρόσωποι Πρεσβειών, Υπουργείων & κρατικών φορέων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κος Κώστας Καραμανλής, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίφων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Κώστας Σκρέκας, οι γενικοί Γραμματείς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Κώστας Μπαγινέτας και κος Γιώργος Στρατάκος, ο Υφυπουργός Γεωργίας Τροφίμων & Δασών Βουλγαρίας, κος Yanko Ivanov.
 Καθηγητές – διδάκτορες από ελληνικά (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δυτικής Αττικής κ.α.) & ξένα Πανεπιστήμια (Σουηδία, Η.Π.Α. κ.α.) & εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι παρουσίασαν ερευνητικά αποτελέσματα και αναφέρθηκαν στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων & επιχειρήσεων, 
 κορυφαίοι οικονομολόγοι Τραπεζών, που παρουσίασαν οικονομικούς δείκτες & τις κατευθύνσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων τους,
 εκπρόσωποι ενώσεων παραγωγών (Ολλανδία), οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές οργάνωσης αγροτών στη χώρα τους, που διασφαλίζουν επιτυχία στην οργάνωση παραγωγής, στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, την προώθηση & εξαγωγή των προϊόντων κ.α. Στο περιθώριο του AgriBusiness Forum  συναντήθηκαν & γνωρίστηκαν με Συνέδρους, αγρότες κ.α. ώστε να ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασίες (ανταλλαγή τεχνογνωσίας & εμπειριών, επισκέψεις κ.α.)
 οι περισσότεροι από διακόσιους πενήντα (250) Συνέδρους, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τις εξειδικευμένες Συνεδρίες για την Γεωργία Ακριβείας, τη νέα εποχή της ελληνικής κτηνοτροφίας, την επένδυση στα τοπικά προϊόντα και το μέλλον του αγροτουρισμού, τα σύγχρονα προϊόντα, υπηρεσίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροδιατροφικό τομέα, μέτρα για την πιστοποίηση & αξιοποίηση της φυτικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, την γεωργία του αύριο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα. Με εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν από την πλευρά της πολιτείας, της Ε.Ε. και άλλων θεσμικών φορέων (Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Οργανισμούς κ.ά.), αλλά και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες διεξήχθη γόνιμος διάλογος για το πώς η αξιοποίηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας.
Η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι όχι μόνο συνετέλεσε στη μετάδοση της γνώσης αλλά αποτέλεσε και μια σημαντική πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των συντελεστών του, Διοργανωτών, Ομιλητών, Συνέδρων και Υποστηρικτών. Έδωσε μάλιστα τη δυνατότητα στους Συνέδρους, παραγωγούς & επιχειρηματίες, να ωφεληθούν πολλαπλώς καθώς συναντήθηκαν με  Υπουργούς, Πολιτικούς, Καθηγητές, Γεωπόνους & Κτηνιάτρους, αντάλλαξαν μαζί τους θέσεις, προτάσεις και προβληματισμούς, γνώρισαν από κοντά καλές πρακτικές και ερευνητικά αποτελέσματα και άνοιξαν δίαυλους επικοινωνίας και μελλοντικής συνεργασίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και προώθησης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.
 οι Δημοσιογράφοι (ομιλητές, συντονιστές, ρεπόρτερ) από εξειδικευμένα έντυπα & ηλεκτρονικά ΜΜΕ στον αγροτικό τομέα, που έδωσαν ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά του τους αναγνώστες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 η Επίσκεψη Πεδίου στη λίμνη Κερκίνη

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, ως Ομιλητής στην 8η Συνεδρία για τις «Πρωτοβουλίες για την Αντιμετώπιση του Ανταγωνισμού στο σύγχρονο αγροδιατροφικό τομέα» εστίασε στην «Αποτελεσματική & Εφαρμόσιμη Ανταγωνιστική Αγροτική Επιχειρηματικότητα».
Αναφέρθηκε στην γνώση και την καινοτομία ως βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας, στα σημεία που διαθέτουμε επάρκεια (τεχνικές εκτροφής & καλλιέργειας, προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες) αλλά και σε αυτά που παρουσιάζουμε έλλειψη (στρατηγική, χρηματοοικονομικά θέματα, οικονομίες κλίμακας). Παρουσίασε προτάσεις για Ανταγωνιστική Επιχειρηματικότητα – Νέα Στοχευμένη Γεωργία, Γεωργία Ακρίβειας, Παρακολούθηση Παγκόσμιας Αγοράς & Ανταγωνισμού -, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και κοινές δράσεις και αναφέρθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες & δράσεις του Επιμελητηρίου, μεταξύ των οποίων είναι ενδεικτικά η Ίδρυση Αγροτικού Τμήματος, η SEREXPO, το AgriBusiness Forum, το Μαθητών Επιχειρείν, η Θερμοκοιτιση Επιχειρηματικών Ιδεών και πολλές άλλες.
Τέλος, τόνισε την εύστοχη υποστήριξη από πλευράς Επιμελητηρίου και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της διεξαγωγής και του 2ου AgriBusiness Forum στις Σέρρες, καθώς, όπως είπε, τόσο υψηλής ποιότητας Συνέδρια διαφημίζουν το Ν. Σερρών, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο και εν τέλει στην αύξηση του παραγόμενο ΑΕΠ  και στην ανάπτυξή του. Έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Forum θα διεξαχθεί στις Σέρρες και το 2020.