ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ AGRIBUSINESS FORUM 2018 ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Εργασίες του AgriBusiness Forum 2018 με θέμα: «Το μέλλον του ελληνικού & ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή», που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών, την Π.Ε. Σερρών και το Geo Routes Cultural Institute στις Σέρρες από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2018.
Στο επιστημονικό αυτό συνέδριο διασφαλίστηκε υψηλό κύρος τόσο ως προς το επίπεδο των ομιλητών όσο και των συμμετεχόντων Συνέδρων.
Αξίζει να σημειωθούν:

  • το Masterclass, που έδωσε τη δυνατότητα σε επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού χώρου να εκπαιδευτούν σε σύγχρονα εργαλεία & καινοτόμες πρακτικές ανάπτυξης & προβολής νέων προϊόντων και
  • ο Διαγωνισμός Καινοτομίας, ο οποίος μεταξύ των επιχειρήσεων που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες έδωσε την ευκαιρία σε αυτές που απέσπασαν το 1ο & 2ο βραβείο να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας & στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.
  • οι πενήντα (50) ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό:
  • εκπρόσωποι Πρεσβειών, Υπουργείων & κρατικών φορέων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δρ Χαράλαμπος Κασίμης, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής & Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τάσσος Χανιώτης, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά πού θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι και ποιες είναι οι κατευθύνσεις & οι πολιτικές της Ε.Ε. ως προς την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής  & οικονομίας8 καθηγητές – διδάκτορες από ελληνικά (ΑΠΘ, Θεσσαλίας κ.α.) & ξένα Πανεπιστήμια (Σουηδία, Η.Π.Α. κ.α.) & εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι παρουσίασαν ερευνητικά αποτελέσματα και αναφέρθηκαν στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων & επιχειρήσεων, 
  • κορυφαίοι οικονομολόγοι Τραπεζών, που παρουσίασαν οικονομικούς δείκτες & τις κατευθύνσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων τους,
  • εκπρόσωποι ενώσεων παραγωγών (Ολλανδία), οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές οργάνωσης αγροτών στη χώρα τους, που διασφαλίζουν επιτυχία στην οργάνωση παραγωγής, στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, την προώθηση & εξαγωγή των προϊόντων κ.α. Στο περιθώριο του AgriBusiness Forum  συναντήθηκαν & γνωρίστηκαν με Συνέδρους, αγρότες κ.α. ώστε να ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασίες (ανταλλαγή τεχνογνωσίας & εμπειριών, επισκέψεις κ.α.)
  • οι περισσότεροι από διακόσιους (200) Συνέδρους, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τις εξειδικευμένες Συνεδρίες για τις ευφυείς καλλιέργειες, την σύγχρονη κτηνοτροφία, τις πολιτικές για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, τις συνέργειες, τις χρηματοδοτήσεις και τις νέες τεχνολογίες ελέγχου παραγωγής. Με εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν από την πλευρά της πολιτείας και των θεσμικών φορέων αλλά και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες διεξήχθη γόνιμος διάλογος για το πώς η αξιοποίηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας (παραγωγικότητα, ποιότητα προϊόντων, καινοτομία, οργάνωση παραγωγής, εξαγωγές, ελληνικό brand name κ.π.α.). Η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από τη μετάδοση γνώσης, έδωσε την ευκαιρία στους Συνέδρους και στους ομιλητές να ανοίξουν μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας και ορίζοντες μελλοντικής συνεργασίας.
  • οι πρώην Υπουργοί Γεωργίας  (κ.κ. Αργύρης & Τσαυτάρης) που συμμετείχαν,
  • οι Δημοσιογράφοι (ομιλητές, συντονιστές, ρεπόρτερ) από εξειδικευμένα έντυπα & ηλεκτρονικά ΜΜΕ στον αγροτικό τομέα, που έδωσαν ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά του τους αναγνώστες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • η Επίσκεψη Πεδίου στη Ζώνη Γεωθερμίας στη Νιγρίτα

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, χαιρέτισε τις εργασίες του Agribusiness Forum, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η πραγματοποίησή του στις Σέρρες, καθώς αναδεικνύει τις επιδόσεις, τις προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού στον αγροδιατροφικό τομέα και συμβάλλει, παράλληλα, στην προβολή του ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού. Ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στη διοργάνωσή του, μεταξύ των οποίων και τους εθελοντές που πρόσφεραν με επαγγελματισμό και συνέπεια τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας στην ομαλή & επιτυχή διεξαγωγή του.
Ο κος Μέγκλας ήταν ομιλητής στην 6η Συνεδρία σχετικά με τις δυναμικές & συνεργασίες στον ιδιωτικό τομέα× έδωσε έμφαση στις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων μέσω συνεργασιών στον ιδιωτικό τομέα (ομάδες παραγωγών, clusters) καθώς και άλλου είδους συνεργασίες όπως οι ΣΔΙΤ, οι προγραμματικές συμβάσεις κα.
Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι είναι τιμή για το Επιμελητήριο η συμμετοχή του στη διοργάνωση του AgriBusinessForum, καθώς η επιτυχία του δικαιώνει την επιλογή της Διοίκησής του να φιλοξενηθεί στις Σέρρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί και να καθιερωθεί ως θεσμός που θα επαναλαμβάνεται στο Ν. Σερρών κάθε χρόνο.