ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1ης Ημερίδα Πληροφόρησης (INFO DAY) του έργου SKILLS BALANCING ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12 ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ 79Η ΔΕΘ

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η 1η Ημερίδα Πληροφόρησης (INFO DAY), με κεντρικό θέμα «Κρίσιμα Ζητήματα στην Απασχόληση & την Εκπαίδευση», που διοργάνωσε την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, το Επιμελητήριο Σερρών, ως Εταίρος (PP7) του έργου της εντεταγμένης Πράξης, με τίτλο: BALANCING SUPPLY & DEMAND OF THE PROFESSIONAL SKILLS NEEDED IN THE INTERREGIONAL AREA, και με ακρωνύμιο: «SKILLS BALANCING», στο πλαίσιο της Περιοχής Παρέμβασης 3.1. «Υποστήριξη και Ανάδειξη του Ανθρώπινου Δυναμικού – Υποστήριξη Προπαρασκευαστικών Δράσεων εν όψει της Ανοικτής Αγοράς Εργασίας» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013, και ειδικότερα στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 2.2 «Διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας»  («Organization of Info Days»).
Σκοπός της διοργάνωσης υπήρξε η ενημέρωση των επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου καθώς και των σπουδαστών- μαθητευόμενων αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα στους τομείς απασχόλησης και εκπαίδευσης, εστιάζοντας στις δεξιότητες των αποφοίτων για την εδραίωση της θέσης τους στην αγορά εργασία. Βασική αναφορά δόθηκε στα ειδικότερα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και τα σχετικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από το έργο “SKILLS BALANCING”. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Α’ Αντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Γιαννάκης Δημήτριος, ο οποίος και συντόνιζε τις εργασίες της ημερίδας. Την ημερίδα παρακολούθησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών,  κος Ι. Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών, κος Π. Αγγελίδης, επιχειρηματίες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές, σπουδαστές του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΙΕΚ Σερρών, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του Έργου, ήτοι η Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, το  Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Κ.Ε.Κ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), καθώς και από την πλευρά των Βούλγαρων εταίρων, εκπρόσωποι από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Blagoevgrad καθώς και από το South West University του Neofit Rilski, στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Καθώς η Ημερίδα διεξαγόταν στη Θεσσαλονίκη, στο Κεντρικό Περίπτερο 12 του Επιμελητηρίου Σερρών στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (79Η ΔΕΘ),  οι επισκέπτες του περιπτέρου του Επιμελητηρίου Σερρών ενημερώνονταν για την Ημερίδα που διεξαγόταν και αρκετοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες της. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στους στόχους της Ημερίδας μέσω των ΜΜΕ που ήταν στο χώρο της ΔΕΘ, με δηλώσεις για τους στόχους της Ημερίδας και του έργου “SKILLS BALANCING” από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, την εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Π. Ανδρεοπούλου, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Δ. Πασχαλούδη, και το φιλοξενούμενο από τη Βουλγαρία, εισηγητή στην Ημερίδα, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Nεοφίτ Ρίλσκι (South West University στο Blagoevgrad), Δρ. Borislav Yurukov.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές εκπρόσωποι φορέων και διακεκριμένων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί από ιδρύματα και των δύο χωρών, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το θέμα της εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Από τη μια οι εκπαιδευτικοί φορείς (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, κλπ) οι οποίοι διαμορφώνουν συνθήκες Προσφοράς και από την άλλη, ή η πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, που διαμορφώνει τις συνθήκες Ζήτησης των τεχνικών, επαγγελματικών κλπ δεξιοτήτων.
Συγκεκριμένα,  ο  Δρ. Γ. Ζαρωτιάδης , αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα έρευνας – μελέτης [χρηματοδοτούμενης από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (BIBB) της Γερμανίας]   που διενήργησε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.  για προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στην ελληνική βιομηχανία. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν στα Προγράμματα Σπουδών, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και στο ερευνητικό έργο του ΤΕΙ, στοιχεία που το καθιστούν αναγνωρισμένο στην ακαδημαϊκή κοινότητα και φημισμένο μεταξύ των υποψηφίων και στην αγορά εργασίας για τις υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοί του. Ο Δρ. Borislav Yurukov, Αντιπρύτανης του South West University της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στα Τμήματα του Πανεπιστημίου του και ανέπτυξε τις θέσεις του ως προς τη διασύνδεση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητα στη γειτονική χώρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του κ. Παπαπαναγιώτου Κώστα, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της βιομηχανίας απορρυπαντικών FLOS ΑΒΕΕΑ, ο οποίος, ανέπτυξε από την πλευρά του επιχειρηματία – εργοδότη,  καταθέτοντας την εμπειρία της επιχείρησής του στην αναζήτηση, πρόσληψη και εκπαίδευση επιστημονικών στελεχών,  διαπιστώσεις για  δεξιότητες και ικανότητες που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχουν οι επιστήμονες – πτυχιούχοι,  προκειμένου εδραιωθούν στην αγορά εργασίας και να σταδιοδρομήσουν ως στελέχη σε επιχειρήσεις.
Οι Ομιλητές και οι τίτλοι των εισηγήσεών τους ήταν οι εξής:
    Κα Π. Ανδρεοπούλου, Στέλεχος της Γεν. Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Επικεφαλής Εταίρος Έργου με τίτλο παρουσίασης : To Έργο “Skills Balancing”:  Στόχοι & Δράσεις
    Δρ. Γ. Ζαρωτιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών, Α.Π.Θ., με τίτλο παρουσίασης: «Επαγγελματική Κατάρτιση στην Ελληνική Βιομηχανία» .
    Δρ. Δ. Πασχαλούδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες / Δρ. Α. Μωυσιάδης,  Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας,  με τίτλο παρουσίασης «Προσφορά & Ζήτηση Αποφοίτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης»
    Δρ. Borislav Yurukov, Αν. Καθηγητής, Αντιπρύτανης South West University, Blagoevgrad,  Βουλγαρία με τίτλο παρουσίασης «Κρίσιμα θέματα εκπαίδευσης στη Βουλγαρία»
    Κος Κ. Παπαπαναγιώτου, Αντιπρόεδρος & Δ.Σ., FLOS S.A.,  με τίτλο παρουσίασης «Ζήτηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων στην Αγορά Εργασίας- Η περίπτωση της FLOS A.E»
Σε όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται άνεργοι, σπουδαστές, απόφοιτοι καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων- μελών του Επιμελητηρίου Σερρών, χορηγήθηκε επίσημη Βεβαίωση Συμμετοχής. Στην επιμέλεια παρασκευής και σερβιρίσματος μέρους του catering που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες με σερραϊκά εδέσματα συμμετείχαν σπουδαστές του τμήματος chef μαγειρικής  του ΙΕΚ Σερρών.
Οι εργασίες της Ημερίδας και αναμεταδίδονταν ζωντανά και είναι διαθέσιμες μέσω του site του Επιμελητηρίου Σερρών www.serreschamber.gr
Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο «SKILLS BALANCING»  που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)  διατίθενται από την Υπεύθυνη του Έργου, κα Θ. Μπόζιου, στα τηλέφωνα 23210 99732.