ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1Ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM ΕΡΜΗΣ

Ξεκίνησε χθες Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, το 1οΕλληνορωσικό Επιχειρηματικό Forum ΕΡΜΗΣ στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace στη Θεσσαλονίκη. Το Forum πραγματοποιείται 16-17 Μαϊου 2013 με πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Κέντρου ΕΡΜΗΣ, την Προεδρία του οποίου έχει το Επιμελητήριο Σερρών.

Το 1ο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Forum Συνέδριο ΕΡΜΗΣ πραγματοποιείται ύστερα από την επίσκεψη στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2012 των Προέδρων των Επιμελητηρίων μετόχων του Ελληνορωσικού Κέντρου ΕΡΜΗΣ, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μέτοχοι της οποίας είναι τα Επιμελητήρια Σερρών, Χαλκιδικής και Καβάλας με συνολικά 27.000 επιχειρήσεις – μέλη και  στην οποία Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας. Το Κέντρο ΕΡΜΗΣ έχει  σκοπό  την ανάπτυξη των εμπορικών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. 

Το Διήμερο Συνέδριο, το οποίο που με επιστολή προς το Συνέδριο της Υπουργού κας Όλγα Κεφαλογιάννη τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,  ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχής πλήθος επιχειρηματιών και τη συμμετοχή 24 Επιμελητηρίων – Φορέων, 180 Ελληνικών Επιχειρήσεων και 50 περ. Επιχειρήσεων από τη Ρωσία, που προέρχονται κυρίως από τα Επιμελητήρια : ΓΙΑΡΟΣΛΑΒΣΚ, ΒΟΛΟΓΚΝΤΑ, ΡΟΣΤΟΒ, ΛΙΠΕΤΣΚ.
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κα Μαγδαληνή Καρακόλη στην εναρκτήρια ομιλία της, εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα πλέον βαδίζει στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, παροτρύνοντας παράλληλα τους Ρώσους επιχειρηματίες να συνάψουν νέες συνεργασίες με τους Έλληνες συναδέλφους τους, εξαγγέλλοντας παράλληλα την υιοθέτηση νέων στρατηγικών  για την υποβοήθηση των εξαγωγών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κος Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μπουτάρης, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Σταύρος Καλαφάτης. Επίσης, ο Γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κος Alexey Popov, ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, που λειτούργησαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε  η Ρωσία να αποτελέσει για το 2012 το σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Ελλάδας καταλαμβάνοντας τη θέση που μέχρι πρότινος  κατείχε η Γερμανία.

Στην ομιλία του – χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Κέντρου ΕΡΜΗΣ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Χρήστος Μέγκλας αναφέρθηκε στο ιστορικό και την πορεία του Κέντρου ΕΡΜΗΣ, στις υπηρεσίες που παρέχει  στους επιχειρηματίες και στις ενέργειες που ανέλαβε προκειμένου το Forum να γίνει τελικά πραγματικότητα με απώτερο στόχο να αποτελέσει έναν ετήσιο θεσμό εθνικής εμβέλειας. Ο κος Μέγκλας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των διμερών οικονομικών – εμπορικών σχέσεων Ελλάδος Ρωσίας, τόσο στο γενικό ισοζύγιο, όσο και στον αγροτικό τομέα, την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας  τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσής τους και  εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως το Forum θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία τόσο για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον επενδυτικό κλάδο, όσο και για εξαγωγικές εταιρίες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, όντας συγχρόνως  μία σημαντική συνάντηση για όλους τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επιτύχουν επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει η χώρα μας για νέες επενδύσεις,  ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κος Κυριάκος Λουφάκης εξήρε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδος, τονίζοντας παράλληλα τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση των Ρώσων τουριστών που αναμένεται για το 2013 να ξεπεράσουν το 1.000.000. Οι χαιρετισμοί των επισήμων ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της  Προέδρου του Επιμελητηρίου του Vologda κα Telegina Galina, η οποία περιέγραψε την συμβολή των Forum στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών και την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Βιομηχάνων Αγίας Πετρούπολης κου Sergei Vladimirovits.
Οι διεργασίες του Forum συνεχίστηκαν με τις κεντρικές ομιλίες του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κου Σιμόπουλου Στράτου, του εκπροσώπου  του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) κου Πρωτοψάλτη Παναγιώτη, οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς υπάρχει ρωσικό επενδυτικό τόσο στους διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη (φυσικό αέριο ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) όσο και στον τομέα της αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων (τουριμσός, real estate). Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κος Σεραφείμ Τσόκας  περιέγραψε τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας για το 2013, ώστε το 16% του ΑΕΠ να καλύπτεται πλέον από την εξαγωγική δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας στους χαιρετισμούς τους στο Συνέδριο εξήραν την πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Κέντρου ΕΡΜΗΣ για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, δεδομένης της σπουδαιότητας της Ρωσίας ως οικονομικού εταίρου της Ελλάδας και των προοπτικών που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση και δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στη συνέχιση και θεσμοθέτηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Η Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τους διοργανωτές, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Κέντρου ΕΡΜΗΣ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παν. Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κος Σιμόπουλος Στράτος, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κα Μαγδαληνή Καρακόλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Αγίας Πετρούπολης κου Sergei Vladimirovits και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ιω. Μπουτάρης, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών δημοσιογράφων και ΜΜΕ, και τονίστηκαν από όλους  για άλλη μία φορά οι προοπτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος του ΕΡΜΗΣ, κος Χρήστος Μέγκλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε το γεγονός ότι το Συνέδριο είναι μία πρωτοβουλία Επιμελητηρίων, και το Κέντρος ΕΡΜΗΣ είναι μία εταιρεία τριών περιφερειακών επιμελητηρίων, η οποία χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας, όχι μόνο ευχολόγια, αλλά αποφάσεις ώστε να δημιουργηθεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον (φορλογία, μείωση γραφειοκρατίας για να γίνουν πραγματικότητα οι ρώσικες επενδύσεις, αλλά και ουσιαστική και χειροπιαστή βοήθεια του κράτους στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, κάτι που διερευνήθηκε από το Ελληνορωσικό Κέντρο ΕΡΜΗΣ, και ως προς τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία .

Το Forum ολοκληρώθηκε κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του σε μία κατάμεστη αίθουσα, με το πιο ουσιαστικό μέρος, δηλαδή τις Business 2 Businness (B2B) συναντήσεις – οργανώθηκαν από την     Alpha Plan Consultans που ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου, όπου Έλληνες και Ρώσοι επιχειρηματίες σε καλά προετοιμασμένες εξατομικευμένες επαφές, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τα προϊόντα, είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να διερευνήσουν την προοπτική σύναψης εμπορικών συμφωνιών και άλλων  συνεργασιών. 

To 1o Ελληνορωσικό Forum ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, με την ενημερωτική ημερίδα «Εξάγω στην Ρωσία. Απαραίτητα Βήματα (Πιστοποιήσεις- Εκτελωνισμός)» και το δεύτερο σκέλος των Β2Β συναντήσεων.
Στο Forum συμμετείχαν πολλές Σερραϊκές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες για το Forum στην ιστοσελίδα www.ermis-forum.com/el/ .
 

Σχετικά Αρχεία: