ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ – ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: 

-Θα συνεχιστεί όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. 

-Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2.ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3.ΕΚΠΤΩΣΗ 40% ΕΠΙ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ,  ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ & ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: 

-Συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. 

-Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4.ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5.ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών και μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6.ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7.ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

8.ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ:

-Επιδότηση από το κράτος,  για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. 

-Καλύπτει όλα τα «κόκκινα» δάνεια, τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων όσων επλήγησαν από την πανδημία