Ολοκληρώθηκε η Επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου στη Μόσχα (6-9 Ιουνίου)

Το Επιμελητήριο Σερρών, πραγματοποίησε επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα, στις 6-9 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και στο πλαίσιο του 3oυ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ με θέμα:

"Από την Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση στην Ανάπτυξη – Νέες Προοπτικές Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας"

Στην ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείτο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Γιώργος Πουσσαίος, επικεφαλής του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Σερρών ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αριστείδης Δρογαλάς και το μέλος του Δ.Σ.,  κ. Δημήτριος Παπουτσής, συνοδεία του Βουλευτή Σερρών, κ. Στάθη Κουτμερίδη.  Στόχος της σερραϊκής επιχειρηματικής αποστολής είναι, μέσα από συντονισμένη προσπάθεια, η διείσδυση στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Οι Επιχειρήσεις-Μέλη του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

ΣΠΑΝΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΥΖΟ ΜΑΓΕΙΑ

ΔΑΛΙΣΚΑΣ ΖΩΪΔΗΣ – ΖΗΤΑ & ΣΙΓΜΑ ΕΠΙΠΛΑ ΜΠΑΝΙΟΥ

ΔΑΛΙΣΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΖΗΤΑ & ΣΙΓΜΑ ΕΠΙΠΛΑ ΜΠΑΝΙΟΥ

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΣ

ΖΟΥΛΟΥΜΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ – ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

ΙΝΤΖΕΣ ΜΑΡΙΟΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΠΛΕΚΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΤΡΙΣΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ

Από το «βήμα» του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αριστείδης Δρογαλάς, ανακοίνωσε επισήμως την προσπάθεια που γίνεται για την ίδρυση μόνιμου Εκθετηρίου ελληνικών- σερραϊκών προϊόντων στη Μόσχα, με σκοπό την προβολή και την προώθησή τους. «Η εξωστρέφεια, οι συντονισμένες από όλους τους φορείς προσπάθειες και οι στοχευμένες κινήσεις, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, είναι τα μόνα ΄΄εργαλεία΄΄  στα χέρια των επιχειρηματιών» . Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Δρογαλά έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό, τόσο από τους Έλληνες συμμετέχοντες στο Συνέδριο, όσο και από τους Ρώσους.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ακολούθησαν οι Β2Β συναντήσεις των Σερραίων επιχειρηματιών με Ρώσους επιχειρηματίες. Οι συναντήσεις καθορίστηκαν από το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Την επόμενη μέρα οι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις των Ρώσων Επιχειρηματιών με τους οποίους συναντήθηκαν και είχαν έτσι την ευκαιρία να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για το εύρος και τις δυνατότητες της επικείμενης συνεργασίας τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ  και ο κ. Παπουτσής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Όμιλο Επιχειρήσεων ΜΖΚ BUTOVO και τον Πρόεδρο  του Ομίλου κ. Pilipeshin Nikolay Anatolevich, ο οποίος είχε επισκεφτεί την πόλη των Σερρών μαζί με άλλους επιχειρηματίες τον περασμένο Ιανουάριο.

Επίσης, επισκέφτηκαν το Εμπορικό κέντρο BBG, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη διερεύνηση για την εύρεση του καταλληλότερου χώρου για τη δημιουργία του μόνιμου εκθετηρίου.

Μία επίσης πολύ σημαντική επαφή απετέλεσε η επίσκεψη της σερραϊκής αποστολής στο Δημαρχείο της Μόσχας, όπου υπήρξε η δυνατότητα γνωριμίας με υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης της Μόσχας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, κ. Georgiev Muratov, δήλωσε:«το Επιμελητήριο Σερρών είναι το πρώτο Επιμελητήριο της Ελλάδας που επισκέπτεται με οργανωμένη αποστολή το Δημαρχείο της Μόσχας».

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Tambov, κ. Nikolai Kalinov, με τον οποίο είχε πραγματοποιήσει συνάντηση ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθανάσιος Καλαϊτζής όταν τον επισκέφτηκε στο Tambov τον προηγούμενο μήνα, συνάντησε στη Μόσχα τη σερραϊκή αποστολή με απώτερο σκοπό την προετοιμασία   επιχειρηματικής αποστολής μελών του Επιμελητηρίου του Τambov στις Σέρρες στις αρχές του επόμενου Σεπτέμβρη.

Σημαντικότατη υπήρξε η συμβολή και παρέμβαση του Βουλευτή Σερρών, κ. Στάθη Κουτμερίδη, τόσο στη διοργάνωση και το συντονισμό της επιχειρηματικής αποστολής  με το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στις περαιτέρω επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες σε Ελλάδα και Ρωσία.