Ομιλία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γεωργίου Κασιμάτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση  του Επιμελητηρίου Σερρών για την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στις 30/01/2010, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ως τιμώμενο πρόσωπο, εκφώνησε μια σημαντική ομιλία  για την παρούσα οικονομική συγκυρία. Μετά από αίτημα μελών του Επιμελητηρίου, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της κεντρικής ομιλίας του:

Στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση  του Επιμελητηρίου Σερρών για την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στις 30/01/2010, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ως τιμώμενο πρόσωπο, εκφώνησε μια σημαντική ομιλία  για την παρούσα οικονομική συγκυρία. Μετά από αίτημα μελών του Επιμελητηρίου, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της κεντρικής ομιλίας του:

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

      Οι διεθνείς οίκοι πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα όχι τόσο επιθετικό σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων με τη βοήθεια της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ., προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την κρίση.

    Οι Διεθνείς οίκοι στις προηγούμενες αναλύσεις τους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν συστήσει στους επενδυτές ν' αποφύγουν τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδείνωση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Από τότε η S & P και μετά η FITCH προχώρησαν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης στο ΒΒΒ και ενώ η MOODY'S υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα στο Α2 από το Α1 διατηρώντας αρνητική την προοπτική.  Η MOODY'S  δεν αποφεύγει να δηλώσει τη σημαντική πιθανότητα για περαιτέρω υποβαθμίσεις, με το εύρος αυτών να εξαρτάται από την επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει τις τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις.

     Η UBS εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται ν' αυξηθεί στο 130% επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 εξαιτίας των τόκων, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα απαιτείται το 12,1% των δημοσίων εσόδων.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη  σε δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια υποχρέωση χωρίς προοπτική χρηματοδότησης, ελλείψει ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

      Οι Διεθνείς οίκοι θεωρούν, πως ένα επιθετικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτό της Ιρλανδίας, δεν είναι πιθανό για την Ελλάδα, καθώς οι αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ωστόσο, από την πιστωτική άποψη, αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

     Τα παραδείγματα των αναδυομένων αγορών δείχνουν ότι η αδυναμία αποπληρωμής χρέους μπορεί να είναι ο δρόμος προς την καταστροφή, όμως αυτό συνήθως συνοδεύεται από έντονη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.

Η υποτίμηση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας και ως εκ τούτου έχει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει ένα «ξεπούλημα» ελληνικών τραπεζών και τεράστιες πιέσεις έναντι νέου νομίσματος, το οποίο ως συνέπεια, θα οδηγήσει σε εκτίναξη του ονομαστικού χρέους , σε ευρώ του ιδιωτικού τομέα και πιθανότατα, σε μια πληθώρα πτωχεύσεων. Η χρεοκοπία και η παραμονή στην ΟΝΕ προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικά λύση για την Ελλάδα, όμως οι διεθνείς οίκοι θεωρούν πως αυτό θα συνέφερε τα άλλα μέλη της ΟΝΕ και θα γινόταν αποδεκτό μόνο αν δεν υπήρχε άλλη λύση. Με βάση πρόσφατα έγγραφα της Ε.Ε, δεν είναι δυνατόν να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από την ΟΝΕ.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

    Οι διεθνείς οίκοι θεωρούν πως η Ελλάδα το πιθανότερο είναι να εφαρμόσει ένα λιγότερο επιθετικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τη στήριξη της Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Εντούτοις, αυτή θα ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία, με τα συνδικάτα και το κοινό να πιέζουν για άρση ορισμένων μέτρων, μόλις αρχίσουν να διαφαίνονται ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Έτσι οι Διεθνείς Οίκοι θεωρούν πως η οικονομική στήριξη, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, που θα ελέγχονται από κάποιον διεθνή οργανισμό. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την αναμενόμενη αντίδραση, αυτό είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει μονόδρομο, οδηγώντας σε αυξημένη μεταβλητικότητα στα υψηλά επίπεδα του πιστωτικού ρίσκου.

Γεώργιος Κασιμάτης
Γεώργιος Κασιμάτης