Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Χρήστος Μέγκλας, παρευρέθηκε χθες στα Κερδύλια και συναντήθηκε με τους Αγρότες θέλοντας να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των Αγροτών.

    Ο κ. Μέγκλας συνομιλώντας με τους αγρότες, τούς ενημέρωσε για τις ενέργειες και προτάσεις  του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής λέγοντας ότι θέση του Επιμελητηρίου είναι  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξασφαλίζει έναν ειλικρινή και γόνιμο  διάλογο σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τους για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, και να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό με τους αγρότες στους δρόμους. Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να είναι σε συνεχή και τακτική επαφή με τους επιστήμονες γεωτεχνικούς, ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, που έρχονται σε καθημερινή βάση σε επαφή με τους αγρότες,  στηρίζοντάς τους και παρέχοντάς τους δωρεάν υποστήριξη, γνωρίζουν τα προβλήματά τους και θα μπορούν να τα μεταφέρουν στο Υπουργείο βοηθώντας την  αγροτική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα. Θα πρέπει το Υπουργείο μέσω του Επιμελητηρίου να είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου η δραστηριότητα των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγροτικό κλάδο και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα αγροτικά ζητήματα. (έμποροι γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων, εκμετάλλευση γεωργικών μηχανημάτων, μηχανουργοί και π.ά.)
    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τους ενημέρωσε για την επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών με τις προτάσεις και τις θέσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας και να αναπτυχθεί η εν γένει η ελληνική οικονομία.
    Οι προτάσεις – θέσεις του Επιμελητηρίου Σερρών για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, όπως υποβλήθηκαν στα Υπουργεία είναι οι εξής:

-Χαμηλή Φορολόγηση
-Μείωση κόστους παραγωγής – καλλιέργειας: μείωση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
-Αξιοποίηση και χρήση Γεωθερμίας και Φυσικού Αερίου στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε θερμοκήπια και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
-Δημιουργία αναπτυξιακών έργων Υποδομής,  που θα μειώνουν το κόστος και θα στηρίζουν την αγροτική καλλιέργεια (Αναδασμός, Αρδευτικά, Κέντρα συγκέντρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων κ.ά. )
-Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών, εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια και στο ηλεκτρονικό σύστημα τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες,  e-banking) και στα προγράμματα της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. για επιδότηση επιτοκίου αγροτικών δανείων.
-Επίλυση προβλήματος με τους βοσκοτόπους
-Στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής ζάχαρης από την ΕΒΖ Α.Ε.
-Εθνική πολιτική στήριξης του πολύτιμου και ξεχωριστού προϊόντος της ελληνικής γης και της ελληνικής κτηνοτροφίας
-Εθνική πολιτική στήριξης των ξεχωριστών προϊόντων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων ως πιστοποιημένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
-Εθνική στρατηγική εξαγωγών των μοναδικών ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
-Ενίσχυση μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 των επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης στο Ν. Σερρών.