Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

       Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας συμμετείχε στη συνεδρίαση των Πρόεδρων των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Ιουλίου 2014 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι 19 Πρόεδροι  συνεδρίασαν  για να εξετάσουν τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες του βορειοελλαδικού τόξου. Από τα στοιχεία των Μητρώων των Επιμελητηρίων για την τριετία 2011-2013, που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά  την προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, καταδεικνύονται τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά στην περιοχή• πολλές χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και οι επαγγελματίες που ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, οδηγώντας σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες.   
«Περισσότερα από 14.000 «λουκέτα» σε Μακεδονία και Θράκη μέσα σε τρία χρόνια
       Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων στη Συνέντευξη Τύπου και αποτυπώνουν το «χάρτη» των επιχειρήσεων στους 13 νομούς της περιοχής, αποδεικνύουν ότι η επιχειρηματικότητα σε Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στο ναδίρ. Συγκεκριμένα σε διάστημα μόλις τριών ετών οι διαγραφές μελών από τα Μητρώα των Επιμελητηρίων ξεπέρασαν τις 49.000, με τις νέες εγγραφές να ανέρχονται σε μόλις 35.456.
    Σύμφωνα με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας «άλλοι εγκατέλειψαν τις επιχειρήσεις τους, άλλοι τις έκλεισαν και άλλοι έφυγαν στη Βουλγαρία». Αν συνυπολογίσει κανείς τις εγγραφές νέων μελών, αλλά και τις διαγραφές παλαιών σε Χαλκιδική, Γρεβενά, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Δράμα, Σέρρες και Κοζάνη το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών διαμορφώνεται σε 14. 203 διαγραφές. Στο Επιμελητήριο Σερρών οι εγγραφές ανήλθαν σε 1767 και οι διαγραφές στις 2896.
Άνθρωποι του χώρου πάντως ζητών τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του κλίματος.

     Σύσσωμοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν μείωση του ΦΠΑ στο 50%, αφού, όπως εξήγησαν, «η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν»,  ενώ η υπερφορολόγηση καλά κρατεί. Οι άνθρωποι του χώρου ζήτησαν μάλιστα σταθερή φορολογική πολιτική σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μίχαλο «εάν δεν υπάρξει ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής της χώρας φοβάμαι τα χειρότερα. Από τον Ιούνιο 2013 η εξαγωγική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας». Ο κ. Μίχαλος είπε επίσης ότι ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι η μείωση της φορολογίας καθώς «δεν μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή μείωση στο 15%  σε βάθος εξαετίας». Πρότεινε επίσης μείωση του ΦΠΑ στο 18% και την θέσπιση εκατό δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κ. Μίχαλος μιλώντας για το παραεμπόριο είπε ότι «πρέπει να τελωνεία να λειτουργήσουν ορθολογικά. Ας σοβαρευτούμε. Ας κάνουμε σωστούς ελέγχους», ενώ σχολιάζοντας τον κινέζικο παράγοντα είπε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Αθήνα σε σχέση με την Μακεδονία. Μάλιστα για το παραεμπόριο επανέφερε την πρόταση για σύσταση Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού και τις 19 συμφωνίες που υπεγράφησαν είπε ότι «σε σύνολο πραγματικής εμπορικής αξίας απαριθμείται σε 57 εκ. δολάρια. Το μεγάλο ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέρεται τομείς της ναυτιλίας». «Θα πρέπει η Μέρκελ να καταλάβει ότι δεν διατρέχουμε κινδύνους και πρέπει να πάμε σε μια Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι σε Γερμανική Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης στη σύσκεψη που προηγήθηκε παρόντος του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνου Μίχαλου «η επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στο μηδέν». «Έχουν διαγραφεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις με αρκετό αριθμό υπαλλήλων και στη θέση τους άνοιξαν καταστήματα εστίασης με αυτοαπασχολούμενους και έναν ή δυο υπαλλήλους». Ο κ. Ζορπίδης σημείωσε επίσης πως «αρκετές επιχειρήσεις έφυγαν στη Βουλγαρία».
«Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει τσακιστεί από την υπερφορολόγηση. Υπάρχει αδυναμία να πληρώσουν οι επιχειρηματίες τους φόρους, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Δυστυχώς το πουγκί έχει αδειάσει εδώ και χρόνια. Οι επιχειρήσεις ζουν και πληρώνουν από αυτά που υπήρχαν και πλέον δεν υπάρχουν. Όποια επιχείρηση ανοίγει δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης. Δεν υπάρχουν παραγωγικές επιχειρήσεις» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ιωάννης Τσάτσος.