ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ

Σέρρες, 17/07/2020

Αρ. Πρωτ. 1379

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών,

κο Χρήστο Σταϊκούρα 

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 

κο Άδωνι Γεωργιάδη

-Διοικητή ΑΑΔΕ,

Κο Γεώργιο Πιτσιλή

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, 

κο Κώστα Καραμανλή

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτές Ν. Σερρών

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

Αξιότιμες/οι,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Α1100/2020 (ΦΕΚ 1751/Β’/07.05.2020) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις καλούνται έως 31.07.2020 να αποσύρουν από τη χρήση μοντέλα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1234/9.10.2002 (1362 Β΄) και ΠΟΛ1135/26-10-2005 (1592 Β΄), εκτός των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων. 

Κατανοούμε ότι το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για την ηλεκτρονική διασύνδεση των νέων Ταμειακών Μηχανών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να γίνεται σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος έκδοσης παραστατικών από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επαναφορά στην κανονικότητα των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Όλες οι επιχειρήσεις, και ειδικότερα οι μικρομεσαίες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όπως είναι η μείωση τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα σε ένα νέο επιπλέον κόστος, όπως είναι αυτό της απόκτησης νέου Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού. 

Δεδομένων, λοιπόν, των συνθηκών και των πολλαπλών υποχρεώσεων που βαρύνουν την παρούσα χρονική περίοδο τις επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η εκ νέου παράταση της προθεσμίας αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών έως τις 31.12.2020. 

Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας.  

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών