ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών με θέμα: «Καλλιέργεια της Καρυδιάς, της Αμυγδαλιάς και της Μηλιάς» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 1.11.2016 στην κατάμεστη αίθουσα “Γεώργιος Χρηστίδης” του Επιμελητηρίου Σερρών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας, κος Ζαφείρης Μυστακίδης

 

ΣΕΡΡΕΣ 02/11/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ
     Το Επιμελητήριο Σερρών μαζί με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο –  Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας μας και σε συνεργασία της ΔΑΟΚ Σερρών, διοργάνωσαν χτες με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή προσέλευση στην κατάμεστη αίθουσα ”Γεώργιος Χρηστίδης” του Επιμελητηρίου Σερρών, Ενημερωτική Ημερίδα για την καλλιέργεια της Καρυδιάς της Αμυγδαλιάς και της Μηλιάς.
Πρόκειται για 3 δυναμικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στον Ν. Σερρών και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω επέκταση τους. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που διοργανώσαμε αυτήν την ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου να υπάρξει η σχετική επιστημονική ενημέρωση από έμπειρους συναδέλφους στις καλλιέργειες αυτές και με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι αγρότες είτε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τεχνικές τους στις υπάρχουσες καλλιέργειες, είτε να προχωρήσουν με τον καλύτερο τρόπο στην εγκατάσταση μιας από τις ανωτέρω καλλιέργειες που τους ενδιαφέρει.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν καταξιωμένοι επιστήμονες, ο κ. Νάνος Γεώργιος, καθηγητής δενδροκομίας της σχολής Γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Μυλωνόπουλος Ιωάννης, Γεωπόνος Msc της ΔΑΟΚ Σερρών, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ανέπτυξαν τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των τριών καλλιεργειών (Καρυδιά, Αμυγδαλιά, Μηλιά) σε σχέση πάντοτε με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες περιοχές του νομού Σερρών (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά). Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι καλλιέργειες αυτές στην περιοχή (φυτοπαθολογικά, θρέψης-λίπανσης κ.α.) και πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι και οι 3 καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν στον Ν. Σερρών, αλλά η εγκατάσταση τους θα πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο σχεδιασμό και επιλογή τοποθεσίας και με την σωστή προετοιμασία (αναλύσεις εδαφών, καλλιεργητικές επεμβάσεις κ.λ.π.) και πάντοτε με τις συμβουλές του τοπικού γεωπόνου.
Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε σειρά ερωτήσεων από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και Γεωτεχνικούς, όπου και λύνονταν και οι σχετικές απορίες.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας, κος Ζαφείρης Μυστακίδης