ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 18/12/2013 ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ».

Με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή 150 περίπου γεωπόνων πραγματοποιήθηκε χθες, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών, Ημερίδα με θέμα «Διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής των λιανικών πωλήσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ» που ήταν συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής και του Επιμελητηρίου Σερρών.
    Η Ημερίδα απευθυνόταν αποκλειστικά στους γεωπόνους και όσους ασχολούνται στα καταστήματα πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και γεωργικών εφοδίων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για τα νέα δεδομένα που αφορούν τον κλάδο τους. Συγκεκριμένα:

•Ο κ. Γρηγοριάδης Ιωάννης, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής εισηγήθηκε το θέμα: Γενικό πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4036/2012,  περί<< Διάθεσης γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς   διατάξεις >>, καθώς  και του Π.Δ.159/2013  και
•Ο κ. Μυλωνόπουλος Ιωάννης, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής εισηγήθηκε το θέμα: «Διαδικασία εγγραφής και καταγραφής των πωλήσεων γεωργικών φαρμάκων στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ. , η οποία είναι υποχρεωτική από 1-1-2014, σύμφωνα με την Υ.Α. 2519/28169/5-3-2013 (ΦΕΚ Β 649) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως απόρροια του Ν.4036/2012.
    
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, αφού ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τη συνδιοργάνωση της Ημερίδας, καλωσόρισε στο Επιμελητήριο τους συναδέλφους γεωπόνους, λέγοντας ότι με την αθρόα προσέλευσή τους δείχνουν πόσο σημαντικές είναι για τον κλάδο τους οι νέες εξελίξεις, τόσο ως προς την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των πωλήσεων γεωργικών φαρμάκων στο σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ.,  όσο και ως προς το νέο πλαίσιο διάθεσης στην αγορά γεωργικών φαρμάκων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης του Επιμελητηρίου, της οποίας προτεραιότητα είναι η παραγωγή θέσεων και προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, ώστε να πειστούν για την αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του Ν. Σερρών. Ο κ. Μέγκλας ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες του Επιμελητηρίου για τη συνεχή ενημέρωση των μελών, για την προώθηση της εξωστρέφειας, για τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία προς επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως το παραεμπόριο, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων,  η μη αξιοποίηση της γεωθερμίας και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών και π.ά.
    Στην Ημερίδα έδωσαν το «παρών» εκτός από τους δεκάδες γεωπόνους, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σπύρος Μάμαλης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Λεωνίδας Βαρούδης και ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Ι. Κίρπιτσας. Κατά τις εργασίες της Ημερίδας εκφράστηκε τόσο από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου όσο και από τους άλλους συμμετέχοντες γεωπόνους η  θέση ότι οι νέοι νόμοι και οι υποχρεώσεις που αυτοί συνεπάγονται για τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας τους σε σημείο αφανισμού αυτών και το κυριότερο δεν δίνουν λύση στα πραγματικά προβλήματα του χώρου, ο οποίος πλήττεται από το παραεμπόριο, από τις αθρόες και χωρίς έλεγχο εισαγωγές γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
    Υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι οι επιστήμονες γεωπόνοι είναι σαφώς υπέρ των προβλέψεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και από την Ημερίδα προέκυψε η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων και των στελεχών της ΔΑΟΚ για καλή και γόνιμη συνεργασία προς όφελος των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής του τόπου.
    Ο κ. Μέγκλας, κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδας τόνισε την υποστήριξη του Επιμελητηρίου στον πρωτογενή τομέα ως ενός τομέα βασικού για τη διέξοδο από την κρίση. Ζήτησε για άλλη μία φορά το συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για τη σωστή οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής και την προώθηση – στροφή προς τη μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του Νομού, αφού όμως προηγουμένως αξιοποιηθούν πηγές ενέργειες, όπως η γεωθερμία, και δημιουργηθούν υποδομές που θα ενισχύσουν την προοπτική αυτή, όπως το κέντρο διακίνησης αγροτικών προϊόντων.