Στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Σερρών

Συνάντηση με τη Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Σερρών είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (29/07) ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας. Ο κ.Μέγκλας, μαζί με τον Α΄Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Γιαννάκη ,  υποδέχθηκαν στο ΕΒΕΣ τους ανθρώπους του Συλλόγου, οι οποίοι δήλωσαν ότι αισθάνονται κατάφωρα αδικημένοι από την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, έπειτα από την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου. Στη συνάντηση από πλευράς του Συλλόγου Φροντιστών μετείχε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Τσαγκάλη, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Καραταράκης και ο Αντιπρόσωπος στην ΟΕΦΕ, Βασίλης Παπαπαύλου. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και για ζητήματα που άπτονται του συγκεκριμένου κλάδου, δηλαδή των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η απόφαση για αποστολή από το  Επιμελητήριο Σερρών σχετικής επιστολής προς το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία εστάλη στις 30.07.2015 και  είναι  η εξής:

«ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΕΡΡΕΣ 30.07.2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3894
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών
Κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
–    Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Κο Τρύφωνα Αλεξιάδη
–    Τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Κα Αικατερίνη Σαββαϊδου     
ΚΟΙΝ: Την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)
Κα Μαρία Κόλλια
ΚΟΙΝ: Βουλευτές του Ν.Σερρών 

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΟΛΗ Φ.Π.Α. 23% ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,
    Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από φροντιστηριούχους – μέλη μας αναφορικά με την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.   
    Όπως γνωρίζετε, έπειτα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι υπηρεσίες φροντιστηρίων, ξένων γλωσσών και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται σε Φ.Π.Α. 23%, τη στιγμή που μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες αυτές δεν επιβαρύνονταν με Φ.Π.Α. Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ),  αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα,  με τον ψηφισθέντα νόμο 4334/2015 εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.

2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει ήδη οδηγηθεί σε συρρίκνωση.

3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο,  είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον ΦΠΑ 23%, τα δε φροντιστήρια, ως μικρές επιχειρήσεις, αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό.
– Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή.

Για τους παραπάνω λόγους,  σάς καλούμε να επιδείξετε ευαισθησία και να αποσύρετε το άδικο αυτό μέτρο της επιβολής Φ.Π.Α. στις ανωτέρω αναφερόμενες εκπαιδευτικές  υπηρεσίες προς αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας»