ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2017 – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ.

ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2017 – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ.
Παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, κου Δημήτρη Μπαξεβανάκη, και της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή του εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και πολιτών των Σερρών η Ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο με θέμα «Η Μαθητεία στο Επαγγελματικό Λύκειο: Νέες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές προοπτικές».
Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο θεσμό της μαθητείας, πώς εφαρμόστηκε στο προηγούμενο σχολικό έτος και τις νέες προοπτικές με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, κυρίως ως προς το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας & Επαγγελματική Κατάρτιση.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Χρήστος Μέγκλας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει το Επιμελητήριο για τα θέματα της εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη διαρκή συνεργασία που αυτό έχει με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Τ.Ε.Ι, το Τ.Ε.Φ.Α.Α. και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Μαθητών Επιχειρείν, Προτάσεις για Ειδικότητες στα ΕΠΑΛ,ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, Προτάσεις για τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι., Πιστοποίηση Σπουδών και πολλά άλλα). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου προς τον Υφυπουργό, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΕΠΑΛ, προκειμένου ο θεσμός της μαθητείας να είναι ελκυστικός και οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν τους σπουδαστές των ΕΠΑΛ με αμοιβαίο όφελος. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρότεινε:
–    ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ (Π.Χ. (Ζωική Παραγωγή, Εκπαίδευση Κρεοπωλών κ.ά._
–    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΑ ΟΔΕΥΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
–    ΟΧΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.
Στην Ομιλία του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Δημήτρης Γιαννάκης, μίλησε για την εμπειρία από πρακτική άσκηση σπουδαστών του ΕΠΑΛ στο Επιμελητήριο Σερρών.
Οι Υπουργοί, οι Επίσημοι και όλος ο κόσμος είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις, πρωτότυπες κατασκευές, αρωματικά φυτά και άλλα δημιουργήματα, σύμφωνα με τις ειδικότητες που σπουδάζουν, μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Σερρών που συμμετείχαν.