Συγχαρητήρια για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου – Σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο.

Σέρρες   28 Φεβρουαρίου 2014

Αριθμ. Πρωτ.: 2822

ΠΡΟΣ:   Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κο Αντώνη Σαμαρά

ΚΟΙΝ:
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής
Κο Γιάννη Μανιάτη

Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα
Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Α.Ε.
Κο Χάρη Σαχίνη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ ,
    Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου του Ν. Σερρών για την επιτυχία της Κυβέρνησής σας ως προς την αναδρομική μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου,  ύστερα από συμφωνία της ΔΕΠΑ και Gazprom, αποτέλεσμα προσωπικής σας παρέμβασης προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν.
    Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του υψηλού κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, για το οποίο τόσο εμείς ως Επιμελητήριο Σερρών, αλλά και το σύνολο της επιμελητηριακής κοινότητας ζητούσαμε να αντιμετωπιστεί, με συνεχείς παρεμβάσεις και υπομνήματά μας προς τα αρμόδια Υπουργεία. Η εν λόγω επιτυχία αποτελεί δικαίωση για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τα Επιμελητήρια της χώρας ως προς το θεσμικό ρόλο που επιτελούν όντας επίσημοι σύμβουλοι της Πολιτείας και μεταφέροντας τα προβλήματα του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας που εκπροσωπούν, ώστε να λαμβάνονται μέτρα και να ακολουθούνται πολιτικές που διευκολύνουν και βοηθούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
    Επιτρέψτε μας, με την ευκαιρία της επικοινωνίας μαζί σας, να σας μεταφέρουμε στοιχεία που αφορούν τη σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο, όπως τα είχαμε διατυπώσει με προηγούμενη επιστολή μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προς τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα:  
Μολονότι από το Ν. Σερρών διέρχεται ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Βαλκανικής μήκους 510χλμ και επίσης στο Στρυμονοχώρι Σερρών είναι εγκατεστημένος ο Μετρητικός Σταθμός μεταφοράς φυσικού, οι επιχειρήσεις του Ν. Σερρών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και ύστερα από ειδικές διαδικασίες, αλλά και τα νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο και το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό και με την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου ως πηγών ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Δεν έχει συσταθεί ακόμα η Εταιρεία Διανομής του Φυσικού Αερίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας).
Τις παραπάνω επισημάνσεις μεταφέρουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο (επιστολές, υπομνήματα, προτάσεις, δια ζώσης επαφές) σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς,  Γεν. Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, τονίζοντας, ως οι επίσημοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στην περιοχή μας, την αγωνία μας για το υψηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μη αξιοποίηση άλλων φυσικών πόρων, όπως η γεωθερμία και, βέβαια,  το φυσικό αέριο που διέρχεται από το Νομό μας.
    Επιπροσθέτως, Κύριε Πρωθυπουργέ, στον ακριτικό και αγροτικό Νομό Σερρών, ο οποίος έχει το «προνόμιο» να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ όλων των Νομών της χώρας, δεν είναι δυνατόν να ισχύουν για τις επιχειρήσεις οι ίδιες τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο με αυτές π.χ. που ισχύουν στις επιχειρήσεις της Αττικής, και θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές τιμολογιακές πολιτικές τόσο λόγω των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών όσο και λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών δεικτών του Νομού μας, όπως:
χαμηλό ΑΕΠ,
ανεργία,
μείωση πληθυσμού,
γειτνίαση με χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση και χαμηλότερο εργασιακό κόστος,
διασυνοριακό παρεμπόριο,
φθίνουσα πορεία δευτερογενούς τομέα,
χαμηλές εξαγωγές,
μειωμένες δημόσιες επενδύσεις,
χαμηλό ποσοστό επιδότησης κόστους εργασίας και
χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης επενδύσεων έναντι όμορων νομών κ.π.ά.
    Σας αποστέλλουμε στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Επιμελητήριο Σερρών και καταδεικνύουν  τα ανωτέρω και πιστεύουμε ότι θα επιληφθείτε της επίλυσης των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Ν. Σερρών,  δεδομένων και των συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων [στρατηγική θέση ως κύρια πύλη της χώρας από και προς την Ε.Ε., πλούσιοι φυσικοί πόροι (γεωθερμία,  εύφορος κάμπος, ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών), μοναδικά και ξεχωριστά προϊόντα διατροφής,  τουριστικές ομορφιές,  ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό κ.π.ά πλουτοπαραγωγικές πηγές] που έχει ο Νομός μας, στον οποίο σίγουρα δεν αξίζει η προτελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας