Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου

Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αριστείδης Δρογαλάς, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πρόεδρος ανακοίνωσε τη μεταφορά της διοργάνωσης της έκθεσης «ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας και απάντησε στις αιχμές που άφησαν μέλη του Επιμελητηρίου για θέματα διαχείρισης. Αναλυτικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Επιμελητήριο Σερρών, τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προσπάθεια προώθησης των σερραϊκών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, με δυναμικές κινήσεις εξωστρέφειας.

Οι συμμετοχές μας σε εκθέσεις και η διοργάνωση κορυφαίων εκδηλώσεων αποτελούν δράσεις του Επιμελητηρίου προς όφελος του επιχειρηματία. Ενισχύουμε την προβολή των επιχειρήσεων του Νομού μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εμπνέοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιμελητήριο Σερρών, η ΕΠΑΝΕΣΕΡ και η ALFA ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ, ανέλαβαν τη διοργάνωση της έκθεσης ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις σερραϊκές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις δραστηριότητές τους, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, τόνωσης της τοπικής οικονομίας και αναζήτησης νέων οριζόντων.

Η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί όραμα ετών και αίτημα των σερραϊκών επιχειρήσεων, στο οποίο ανταποκρινόμαστε, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική δράση που θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της προώθησης των σερραϊκών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Σήμερα, διαπιστώνουμε την ανάγκη μεταφοράς του χρόνου διεξαγωγής της έκθεσης στον προσεχή Σεπτέμβριο, αντί του Ιουνίου που είχε αρχικά προσδιορισθεί.

Σκοπός μας, όπως προείπα, είναι η διοργάνωση μιας σημαντικής δράσης που θα ωφελήσει τον επιχειρηματία, θα τον βοηθήσει να προβάλει την επιχείρησή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εμπνέοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Με τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής, ο σκοπός αυτός επιτελείται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, παρέχοντας τη δυνατότητα αρτιότερης και πληρέστερης προετοιμασίας, τόσο στη διοργάνωση, όσο και στους εκθέτες.

Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που από συγκεκριμένη πλευρά γίνεται στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτές οι σκοπιμότητες είναι που, ξεκάθαρα πλέον, αντιμάχονται των προσπαθειών μας για την προώθηση των σερραϊκών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Εμείς δηλώνουμε στο πλευρό του Σερραίου επιχειρηματία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον προστατεύσουμε από τις λογικές τις μιζέριας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ακούσαμε έκπληκτοι, σήμερα, να λέγονται διάφορα. Κάποια είναι ανάξια απάντησης. Κατά τα άλλα:

1.    Για να διοργανώσεις μια έκθεση, συνεργάζεσαι με εκθεσιακή εταιρία. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Εκθεσιακή και όχι διαφημιστική, όπως ακούστηκε επανειλημμένα σήμερα, ελπίζω από άγνοια και όχι από δόλο.

2.    Η επιλογή της εκθεσιακής εταιρίας έγινε διά της συγκρίσεως με κύριο κριτήριο τη χρέωση προς τους εκθέτες. Σε μια εποχή που και το 1 ευρώ μπορεί να φαίνεται πολύ, είναι εύκολο να λαϊκίζει κανείς με το κόστος του χώρου στην έκθεση. Όμως, οφείλω να σας ενημερώσω ότι σε αντίστοιχες εκθέσεις, σε όλη την Ελλάδα, οι τιμές είναι μεγαλύτερες.

3.    Κανένας υπάλληλος του Επιμελητηρίου δεν έχει ασχοληθεί με την εύρεση εκθετών.

4.    Όλα τα κόστη της διοργάνωσης επιβαρύνουν την εκθεσιακή εταιρεία. Ακούσαμε σήμερα ότι γέμισε η πόλη με πανό, αφίσες και φυλλάδια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που διέθεσε η εκθεσιακή εταιρεία για την προβολή της έκθεσης μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.

5.    Επειδή οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και 20+15 δεν μας κάνει 70, σας αναφέρω ότι η απόφαση επιχορήγησης της ΕΠΑΝΕΣΕΡ στο ποσό των 20.000 ευρώ, για τη διοργάνωση της Γαστρονομίας, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα μικρό μέρος για τη συμμετοχή των σωματείων στην έκθεση. Για την ιστορία, αναφέρω ότι η πρόταση του κ. Γιαννάκη ήταν 15.000 ευρώ.

Όσο για το θέμα των επιστολών προς τα μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου και τις δηλώσεις του συναδέλφου Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας, θέλω να πω τα εξής:

1.    Οι επιστολές που εστάλησαν προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου βρίσκονται στο Επιμελητήριο.

2.    Η επιστολή στάλθηκε και προς εμένα. Το κείμενό της δόθηκε στο νομικό μας σύμβουλο, προκειμένου να έρθει μαζί με την απάντηση στο διοικητικό συμβούλιο.

Δεν χρειάζεται κανείς να υποκαταστήσει τον ντέντεκτιβ για ένα θέμα που στην επόμενη συνεδρίαση θα φέρουμε, ολοκληρωμένα και με διαφάνεια, όπως πάντα. Να έρθουμε στην ουσία του θέματος. Έχω να αναφέρω τα εξής:

1.    Για να πληρώσεις ένα ποσό που αναφέρεται σε μια μελέτη, πρέπει να έχεις τη μελέτη και το παραστατικό. Ο,τιδήποτε άλλο είναι παράνομο και μακριά από εμάς.

2.    Ουδέποτε απέφυγα να απαντήσω σε τηλεφωνική επικοινωνία, πολύ περισσότερο όταν αυτή προέρχεται από συνάδελφο πρόεδρο Επιμελητηρίου.

3.    Σε κάθε επικοινωνία μου με τον συνάδελφο πρόεδρο της Πιερίας, ζητούσα τα παραστατικά προκειμένου να μπορέσουμε να καταβάλουμε το ποσό.

Ειλικρινά, σήμερα, παραμονή των εγκαινίων της μεγάλης μας παρουσίας στην Αθήνα, αισθάνομαι πολύ δυσάρεστα να αναφέρομαι σε όλα αυτά.

Σήμερα, που όλη η Ελλάδα έχει αρχίσει να ασχολείται με τη δυναμική μας παρουσία στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα που οι Σέρρες και το Επιμελητήριο είχαν την τιμητική τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών – σήμερα στον ALPHA και το STAR, αύριο στη ΝΕΤ και καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης σε πολλά μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας και κυκλοφορίας – κάποιοι επέλεξαν να εκφράσουν τη μιζέρια τους. Οφείλω όμως να απαντήσω και να κλείσω με κάτι σημαντικό.

Ανακοινώνω ότι, παρά τη μετάθεση στην ημερομηνία του ΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, το τέταρτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, η εκδήλωση που μας έκανε διεθνώς περήφανους τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνει κανονικά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Μ' αυτή την αφορμή θέλω να ευχαριστήσω τους πολιτιστικούς συλλόγους και όλους τους φορείς του Νομού που αγκαλιάζουν και φέτος την εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ».